Els serveis socials del Matarranya, Terra Alta i Els Ports celebren una jornada conjunta

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 11 de juny de 2014 .
Etiquetes:

El projecte dels Tres territoris, una mateixa terra no sols te un objectiu de promoció turística, sinó que també s’estén a altres àmbits com la cultura o en este cas els serveis socials. D’esta manera, tècnics de serveis socials del Matarranya, Terra Alta i Els Ports van tindre un primer contacte en una jornada celebrada a la seu de la Comarca del Matarranya el passat divendres 11 de juliol. “El principal objectiu de la jornada d’avui és posar-nos cares els uns amb els altres i conèixer-nos per així poder interactuar o col·laborar de la millor forma possible”, va apuntar Eva Antolín, responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones de la Comarca del Matarranya.

Al llarg de la jornada, tots els presents van poder conèixer de primera mà la manera de treballar, els projectes més importants, les principals necessitats de la població o els projectes que s’estan desenvolupant a cadascun dels territoris. “En principi hem pogut tindre una visió general del treball que s’està desenvolupant a cada territori”, va afegir Antolín, que va considerar que “encara que també hem tractat alguns punts que cada servei, hem volgut destacar una bona pràctica. La idea es plantejar altres trobades monogràfiques sobre aspectes concrets que treballem tots en el nostre dia a dia com podria ser l’ajuda a domicili o la intervenció familiar”.

La sessió de treball conjunta va servir per posar de manifest les similituds i diferencies existent entre els serveis socials del Matarranya, Terra Alta i Els Ports. En el primer cas les participants van destacar que els tres territoris tenen una demografia, una geografia i una piràmide de població molt similar, de tal forma que les necessitats i el treball diari de cadascun dels serveis socials són molt homogenis. “Els tres territoris són molt pareguts. Podríem parlar d’una zona homogènia pel que fa a envelliment de la població, necessitats demogràfics i problemàtiques generals”, va dir Ana García, tècnica dels Ports.

Tot i les moltes semblances, durant la jornada es va posar de manifest que trobem grans diferències, sobretot en l’àmbit organitzatiu i legislatiu. “La diferencia més gran que hem notat és que cada territori té una normativa i una organització laboral pròpia que és conseqüència de l’organització territorial de cadascuna de les comunitats autònomes”, va apuntar Mercè Boquera, tècnica del Consell Comarcal de la Terra Alta. En esta línia, García va assenyalar que “sobretot estes divergències es noten al comparar el Matarranya o la Terrra Alta amb la zona dels Ports. Perquè la Comunitat Valenciana no ha desenvolupat cap organització comarcal. És més, la llei actual no contemple totes les novetats pel que fa a la dependència i altres serveis que sí que estan normativitzats a les altres dos comunitats”.

Cal recordar que esta trobada és un primer pas en la col·laboració en matèria de serveis socials entre les tres administracions. Així, les participants, a més de valorar la jornada com a molt productiva, van destacar la possibilitat de continuar fent este tipus de jornades de treball per a tractar temes concrets i no descarten que en un futur pròxim es puga desenvolupar un projecte conjunt en alguna de les matèries prioritàries als tres territoris. “Al ser tres territoris molts similars no es descarta que en un futur puguem fer algun projecte conjuntament dirigit a la gent gran o als xiquets, o en qualsevol àrea en què podem treballar”, va apuntar Boquera.

Més informació: