El Consorci analitza les opcions per complir la nova llei de residus al menor cost

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 1 d'agost de 2014 .

El Consorci de l’Agrupació d’Alcanyís s’ha reunit durant el passat mes de juliol per analitzar quins passos s’han de seguir de cara a la implantació de la Llei de Residus i que esta adaptació sigui la més econòmica possible per a la ciutadania. La nova llei estableix que mínim el 50 per cent dels residus generats siguen reciclats. Les opcions possibles per poder complir esta normativa passen per traslladar tots els residus a Saragossa, així com construir una planta de triatge a l’actual abocador d’Alcanyís o aconseguir, amb el paper del ciutadà, reciclar un 50% dels residus generats.

Esta última opció, segons va entendre Francisco Esteve, president de la Comarca, “és la millor solució. No caldria fer grans inversions. Implantant un 5è contenidor, de la mateixa manera que s’ha fet en altres territoris per a la matèria orgànica, al Matarranya podríem complir la llei”. Amb esta decisió, probablement es podrien mantindre els costos del servei, ja que encara que la recollida seria un poc més costosa, es reduirien les despeses d’abocador. El Consorci, format per l’ajuntament d’Alcanyís i Comarques de Baix Aragó, Baix Aragó-Casp, Matarranya, Andorra i Baix Martí, van quedar en fer una anàlisi exhaustiva dels costos amb les diferents possibilitats i prendre una decisió. Esteve va defensar que “la Comarca del Matarranya no està disposada a que la solució sigui més costosa per als matarranyencs”.

Una altra de les qüestions plantejades en la reunió va ser la posada en marxa d’un servei conjunt de recollida, a la qual, segons Francisco Esteve, “Comarca del Matarranya no entrarà si la resta de territoris no fa l’esforç que ha pres el Matarranya per adequar el servei i reduir els costos d’ell”. A més, Esteve creu que “s’ha de saber amb exactitud el cost i a què correspon. El ciutadà ha de saber quan costa la recollida, l’abocador i saber el que es podria estalviar si recicle més”.

La pròxima reunió està prevista per al mes de setembre, ja que les taxes vénen fixades pels ajuntaments, que tenen la competència. Els ajuntaments hauran de fer i aprovar estes taxes cobrint el cost total del servei. Esteve va considerar que “la decisió s’ha de prendre ja, i tots els territoris s’han d’involucrar. Des de la Comarca del Matarranya no estem disposat a posar en marxa una mesura sense el compromís dels altres territoris, com ja ha passat en altres ocasions”.