Entesa denuncia falta de transparència i nivells disparats en nitrats durant la crisi d’aigua de Calaceit

comarquesnord.cat . Calaceit . dilluns, 4 d'agost de 2014 .
Etiquetes: ,

L’últim ple municipal de Calaceit ha vingut marcat pels problemes d’aigua de boca que ha patit la vila durant el mes de juliol. Les veus més crítiques han arribat des d’Entesa per Calaceit, que va denunciar la falta de transparència i la gran desinformació que ha hagut durant estes últimes quatre setmanes al poble. El regidor Paulí Fontoba es va mostrar molt molest per com s’ha gestionat la crisi de l’aigua, pels problemes que han patit els negocis per mantindre l’activitat durant juliol, per la falta de solucions i per la nul·la resposta de les administracions. En declaracions a Ràdio Matarranya a l’eixida de l’últim ple, Fontoba va considerar que “una població no es pot quedar sense aigua durant tan de temps. La segona animalada és que no s’ha informat bé a la gent. Tot s’ha portat en misteri”.

El regidor d’Entesa va parlar de nitrats. “A partir de 25 mil·ligrams en nitrats s’encén el semàfor groc i els ajuntaments han de començar a actuar”. Paulí Fontoba va explicar que “el dia 13 de juliol vaig vindre a l’ajuntament per a demanar informació. Portàvem més d’una setmana sense aigua”. Informació que considera que no se li va voler donar. “Vaig decidir anar a la farmàcia. Vaig comprar un pot esterilitzat. El vaig omplir de l’aigua de l’aixeta i el vaig tornar ple a la farmàcia perquè l’analitzaren”. El resultat, un aigua a 29 mil·ligrams en nitrats, cosa que en cap moment es va dir a la ciutadania. A més, a les aigües van aparèixer moltes partícules en suspensió, que poden donar fruit a la presència de bacteris i microorganismes. Fontoba també va creure preocupant que la Diputació no busqués solucions i que Calaceit hage estat sense aigua tantes setmanes.

. Un problema generalitzat

La contaminació de les aigües no és un problema nou a la conca del Matarranya. Viles que han hagut de canviar els punts de captació i zones declarades vulnerables són els últims episodis al territori. “Som una comarca una mica especial”, va entendre Paulí Fontoba. “A la capçalera de la comarca tenim una zona molt contaminada, amb moltes granges. I no s’ha buscat solució. Ha hagut unes riuades molt fortes i ha sortit tot al riu. Però el Matarranya no acaba aquí. Mor a un pantà. Passa a l’Ebre. A un munt de llocs. I posem en perill la salut i la vida de molta gent quan no fem les coses bé. I això s’està amagant”, va denunciar el regidor de Calaceit. El mateix Fontoba va lamentar que “no hi ha una bona gestió de l’aigua i no hi ha responsabilitats polítiques. És increïble. Això és molt greu. És una cosa molt seriosa. Hem de buscar una solució”.

El regidor d’Entesa per Calaceit també va lamentar que s’hage jugat amb la faena de la gent. Al llarg dels últims dies algunes empreses han tret profit d’esta situació “perquè han venut aigua. Però moltes altres ho han passat molt malament perquè han hagut de parar. Per això cal demanar responsabilitats”. A la presència dels nitrats a les aigües de Calaceit s’hi suma també la terbolesa i els elements en suspensió a les aigües, que pot esdevindre bacteris i microorganismes. Parlant de la gestió de purins i de les aigües del Matarranya, Fontoba va remarcar que “l’administració no és capaç de buscar una solució. Tenim el territori saturat. A la Mare de Déu de la Font l’aigua no és potable. I una simple tronada d’estiu ens ha fotut el riu panxa enlaire”. Calaceit no va recuperar la normalitat fins a la tarde del dimecres 30 de juliol.

Més informació: |