Queretes tancarà un Iberízate carregat d’activitats per a tots els públics

comarquesnord.cat . Queretes . dimarts, 26 d'agost de 2014 .
Etiquetes: ,

Les jornades Iberízate del Consorci Patrimoni Ibèric d’Aragó arribaran diumenge al seu punt i final. Una jornada de clausura que es viurà a Queretes a través d’un taller d’escriptura, amb el qual es tancarà un agost carregat d’activitats per a la promoció i la posada en valor dels vestigis ibèrics del Baix Aragó. Jornades que ja han recorregut la Vall del Tormo, Calaceit i Massalió amb diverses propostes, com ara un taller de teixits ibèrics, un taller d’escriptura i el taller ‘La màgia dels ibers’, respectivament. Un Iberízate que estima que participaran 1.000 persones entre les diverses propostes que s’han estès per onze municipis de la ruta i que, entre d’altres, ha permès descobriments espectaculars de la terrisseria que trobem a Foz Calanda, com ara que podia tractar-se d’un important centre ceramista.

José Antonio Benavente, gerent del Consorci, va destacar que la idea de Iberízate “és oferir activitats que poden interessar a un públic molt divers, com ara xiquets, turistes i la població del territori. El projecte vol aprofitar el flux de visitants que hi ha per esta zona a l’estiu, amb fills que retornen als seus pobles i gent que ve de fora. La impressió és esta: promocionar, divulgar i donar a conèixer el patrimoni ibèric”. Propostes que en alguns casos també estan pensades amb els xiquets, fent pedrera. Benavente va dir que “és una de les claus. És xiquets són els habitants del futur, i quan més prompte coneguen el seu patrimoni i el valor que té, millor. És sembrar sobre segur”. De fet, “les experiències en este sentit són molt interessants. Hi ha xiquets que coneixen molt millor els jaciments que els seus propis pares. Inclús els porten a conèixer-los”.

Pel que fa a les activitats que ja s’han fet al Matarranya, Benavente va apuntar que “sol hi haver variació. La informació que tenim és que vénen grups de vint-trenta persones. A Alcanyís van estar unes 120 persones”. Com a esdeveniment rellevant, el taller de fotografia o la jornada que es va viure a Foz Calanda al Mas de Moreno. Aquí “tenim un jaciment molt important, fonamental en el registre, documentació i estudi de la ceràmica ibèrica. Era una fàbrica de ceràmica que està sorprenentment ben conservada. No és una cosa habitual”. Pel que fa a l’estiu i les visites per la Ruta Ibèrica, el gerent del Consorci va apuntar que “són xifres una mica més baixes que l’any passat. El curs passat vam créixer bastant”, sobretot amb la inauguració de més Centres de Visitants. Tot i això, es van mostrar satisfets de l’acceptació que té el patrimoni iber del territori.

De fet, el principal recurs que trobem sobre món ibèric són “els mateixos jaciments, per on passa moltíssima gent”. Però que per falta d’infraestructura, no es pot comptar tota la gent que recorre els vestigis, túmuls i poblats ibers. “Al Matarranya trobem jaciments on sempre hi ha gent, com ara Sant Antoni de Calaceit”, va recordar Benavente. I el salt que ha donat el territori amb la Ruta dels Túmuls Funeraris ha estat important en este aspecte.

Més informació: |