Queretes farà visitables els calabossos i el trull de màxima seguretat de les presons medievals

comarquesnord.cat . Queretes . dimarts, 26 d'agost de 2014 .
Etiquetes:

Queretes farà visitables els dos calabossos i el trull de màxima seguretat de les presons medievals. D’esta forma se sumarà a la Ruta de les Presons, estesa de nord a sud del Matarranya, i que ens mostra el patrimoni més fosc de la comarca. Un projecte que encapçale el grup arqueològic de l’Associació Cultural Medievo, entitat que ha estat darrere d’altres iniciatives de posada en valor del patrimoni històric de Queretes, com ara els túmuls i els poblats ibèrics. L’objectiu de l’associació és que es puga accedir als calabossos i veure el trull a finals de setembre, quan quedo ben definit l’accés a la presó de Queretes des de la mateixa plaça major. Uns calabossos ubicats a la planta baixa de l’edifici cultural i Sala d’Exposicions Tomàs Riva, fins fa uns mesos Casa Consistorial.

Des de l’associació, Juan Luis Camps va remarcar que “ho tenim tot bastant avançat”. L’any passat es van donar els primers passos amb la localització dels accessos originals als calabossos. “Ara hem localitzat l’accés al trull de la presó. I està pràcticament definida l’entrada”, de tal forma que “a partir de setembre, una mica en pla voluntariat, definirem l’accés perquè des de la mateixa plaça es pugui veure i accedir a calabossos i trull, una peça molt important del que eren les presons”, d’una atmosfera terrorífica, on “l’estada deuria ser molt fotuda”, va recordar Camps. Les presons existents a Queretes són molt paregudes als que podem trobar a altres municipis medievals del Matarranya, com ara Calaceit o Beseit.

. Un trull de cinc o sis metres de fondo

Les de Queretes, més en concret, “tenien dos calabossos amb uns accessos molt petits i estrets”. Tenien també “grans parets de pedres gruixudes perquè no fos fàcil fer forat i poder escapar”. L’accés el tenen per la plaça major. “Al costat hi hauria un altre accés que és per on es pujava a la presó”, actualment Sala d’Exposicions Tomàs Riva, “que era una estança on hi havia com a quatre o cinc compartiments, no tan tètric”, va afegir Camps. Allí, els presoners “estaven en millors condicions”. En esta mateixa alçada “hi havia un forat. Ens hem d’imaginar els trulls que tenim a casa. Amb una portera. I per allí es baixava, sense escales ni res, al condemnat per a més seguretat”. Un forat fondo, de cinc o sis metres, d’on allí no escapava ningú.

Per a poder visitar el trull, que manté l’apertura de dalt, l’Associació Medievo ha trobat la solució. “De les mateixes escales que pujaven a la presó farem un forat que permetrà veure el trull des de peu de plaça”, una obra que quedarà disponible este setembre, va recordar Juan Luis Camps. D’esta manera, quedarà “perfectament visitable” i Queretes se sumarà a la Ruta de les Presons. Un patrimoni medieval fosc però que llavors era “absolutament necessari. N’hi havia a tots els pobles per, si en un moment determinat, un homicida havia de ser retingut. Igual com ara els detinguts van al jutjat” i si en són culpables salten a la presó, llavors “el primer que es feia era dur-los a presó”. Un lladre, un delinqüent, qui fos.

Més informació: