Comença la construcció de la planta de tractament de residus de Morella després d’anys de retràs

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 5 de setembre de 2014 .
Etiquetes:

El Consorci de Residus ha començat la construcció d’una planta de tractament de residus inerts a la zona de la Mina de la Parreta, explotada per l’empresa Arcillas Vega del Moll. Aquesta arriba després de molts anys de reivindicació de l’Ajuntament de Morella, ja que ara els empresaris de construcció locals havien de desplaçar-se amb la runa fins a Benicarló. La construcció d’aquesta planta, que es preveu que puga entrar en funcionament en les pròximes setmanes, també servirà per poder recuperar la zona de la Teuleria, que és una de les més degradades de la localitat.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el regidor d’obres, Rafa Pallarés, han visitat la zona on s’estan duent a terme els primers treballs. El primer edil de la localitat ha assenyalat que “aquestes instal·lacions han patit un retràs injustificable i al final, gràcies als propietaris, a la Vega del Moll, als tècnics del Consorci de Residus i l’Ajuntament de Morella hem pogut sumar esforços per desbloquejar la seva construcció i posar-la en funcionament, ja que depèn del mateix Consorci, format per la Diputació i la Generalitat”. Ripollés destacava que “aquestes instal·lacions són molt importants per a les empreses de construcció locals, ja que podran descarregar els residus en una zona pròxima a la localitat, i per al medi ambient, ja que es podrà realitzar un tractament adequat dels residus i es podrà començar la recuperació de la zona de la Teuleria”. Finalment, indicava que “per a l’Ajuntament de Morella està instal·lació sempre ha estat una prioritat, però ens hem trobat amb nombroses traves per part d’altres administracions que han dilatat en el temps la seva construcció”. Aquesta planta de tractament també donarà servei als municipis de la comarca dels Ports.

La planta de tractament de residus tindrà dues zones. D’una banda, una de recepció que s’ubicarà a l’entrada, al costat de l’explotació minera i de la carretera, que facilitarà l’accés dels vehicles per dipositar els residus. D’altra banda, hi haurà un abocador en el buit de la mina, al qual aniran a parar els residus no reutilitzables. Aquesta és una de les raons per les que aquesta zona era prioritària per tenir aquest tipus d’instal•lacions.

Cal recordar, que des de fa anys, a Morella es va habilitar la zona de la Teuleria per tenir un punt on dipositar aquest tipus de residus d’una forma localitzada i evitar així la problemàtica que existia anteriorment, amb abocadors incontrolats i dispersos per la comarca. Durant aquest període, el consistori morellà ha exigit al Consorci de Residus la construcció d’un abocador per tractar la runa d’obra. Aquesta s’ha dilatat en el temps, retardant-se durant molts anys. Ara, amb la imminent posada en marxa d’aquest servei, els constructors de Morella i de la comarca podran dipositar els residus en una planta adequada pròxima, el que afavorirà el seu tractament mediambiental i reduirà els costos econòmics.

Més informació: