Les Oficines de Turisme del Matarranya van atendre més de 2.500 consultes durant l’estiu

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . diumenge, 14 de setembre de 2014 .

Les oficines de turisme del Matarranya, ubicades a les poblacions de Beseit, Calaceit, La Freixneda, Mont-roig, Pena-roja i Vall-de-roures han respost durant els mesos de juliol i agost un total de 2.572 consultes. Entre les dades generals, que són paregudes a les de l’estiu passat, destaque l’augment de visitants de la zona de Saragossa (11,56 per cent), el predomini de les persones que viatgen en parella (47,63 per cent) o l’augment de les persones que han conegut el territori a través de la xarxa (19,05 per cent). Tancat el període d’estiu, el Departament de Turisme de la Comarca del Matarranya ha fet una àmplia anàlisi de les dades que han recollit les diferents oficines de turisme del territori.

L’agregat de les dades demostre que durant estos dos mesos les oficines de turisme han rebut un total de 2.572 consultes procedents de grups de visitants de diferents tipus. Respecte als grups, cal destacar que un 47,63 per cent viatge en parella, un 36,43 ho fa en família i el 12,33 per cent viatge en altres tipus de grup. “Són números pareguts als de l’any anterior per estes dates” va apuntar Eli Díez, tècnica de turisme comarcal, que va afegir que “el que sí que es nota és l’augment dels turistes que vénen en parella o en família i la disminució dels grups més grans”. En esta línia, cal dir que respecte a les dades de 2013 els visitants que van en parella han augmentat gairebé 20 punts i els que van en família uns 10 punts.

Pel que fa a l’origen dels visitants, i si analitzem les dades recopilades per les diferents oficines, un 93 per cent provenen de diferents punts de l’estat i el 7% és turisme de l’estranger. D’esta forma, entre els procedents de l’estat destaquen aquells que vénen de Barcelona (33,48 per cent), seguits pels procedents de Saragossa (18 per cent) i pels procedents de València (11,56 per cent). Pels que fa als turistes internacionals, França segueix sent l’origen predominant seguit per Alemanya, Regne Unit i Holanda. En comparació a anteriors estius, segons la tècnica de turisme “trobem que cada vegada els focus d’emissió dels visitants són més pròxims. Així, este estiu hem tingut molts turistes de zones properes com Lleida, Saragossa, Castelló o Tarragona”.

. Cauen els dies d’estada

El recull de dades ens diu també que l’estada mitjana del visitant que ha passat este estiu pel Matarranya ha disminuït i s’ha situat en una mitja de poc més de tres dies. “Interpretant les dades, sumat als comentaris dels usuaris de les oficines, podem dir que cada vegada tenim més visitants que estan de pas. Tot i parèixer una dada negativa, ja que l’impacte econòmic d’una jornada no és molt, no ho és tant perquè moltes d’estes persones es troben un territori amb molt més contingut del que esperaven i a posteriori repeteixen la visita”, va aclarir Díez.

Les dades recollides també mostren que el 36,66 per cent dels turistes han visitat el territori pel consell d’algun amic, familiar o conegut, el 19,05 per cent han triat la zona com a destí per la informació trobada a internet i el 26,09% són persones que no és la primera vegada que visiten el Matarranya. Esta última xifra demostre l’alt índex de fidelitat dels visitants, un indicatiu molt positiu que demostra que moltes de les persones que visiten el territori hi tornen en algun moment posterior. L’informe de les dades recollides per les oficines de turisme també consolide la idea que els visitants del Matarranya busquen principalment contacte amb la natura, la possibilitat de fer activitats a l’aire lliure com el senderisme o fer bicicleta de muntanya i conèixer el patrimoni de la zona.

Finalment, cal dir que tot i que algunes de les dades d’este estiu poden mostrar alguns canvis de tendència en els visitants del Matarranya, des del Departament de Turisme comarcal concreten que “estes dades corresponen únicament als mesos de juliol i agost, de tal forma que no podem fer cap valoració general. El moment de veure-ho i analitzar globalment les dades serà a finals d’any”.