La DGA sotmet a informació pública l’avantprojecte de Comellars

comarquesnord.cat . Pena-roja . dilluns, 15 de setembre de 2014 .
Etiquetes:

L’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) ha sotmès a informació pública l’avantprojecte de les obres de construcció de la bassa de Comellars, ubicada al terme municipal de Pena-roja, així com l’avantprojecte d’obres de l’ompliment del mateix embassament i l’estudi de impacte ambiental corresponent. L’embassament forme part del conjunt d’infraestructures hidràuliques previstes en el Pacte de l’Aigua per la regulació de la conca del Matarranya. Comellars seria una presa de gravetat que podrà emmagatzemar fins a 2.7 hectòmetres cúbics d’aigua. Tindrà una planta corba amb una alçada màxima sobre la llera de 35 metres i una cota de coronació de 645.20 metres sobre el nivell del mar. Es projecte també l’accés a la coronació des de la A-1414 i la restitució del camí inundat per l’embassament, de 2.1 quilòmetres de longitud i de 5 metres d’amplada.

Segons les conclusions de l’estudi, “el projecte avaluat es perfila, des d’un punt de vista social i econòmic, com una infraestructura necessària, d’indubtable utilitat per a la zona i que pot considerar-se, entre altres coses, com a base per al desenvolupament social i econòmic de la comarca del Matarranya”. El passat mes de juny, les basses laterals i l’embassament del Tastavins van ser objecte de debat al Senat durant la tramitació de la disposició final segona de la Llei de Responsabilitat Ambiental. El PAR va presentar una esmena perquè les obres de regulació a la capçalera de la conca del riu Tastavins foren declarades obres d’interès general, esmena que no va prosperar en remarcar el PP al Senat que estes obres tenen la catalogació d’interès general. Comellars s’ha vist com una solució i alternativa de regulació de tota la conca.

Una vegada que l’embassament de la Torre del Compte, al riu Matarranya, no va superar la declaració d’impacte ambiental, la Comissió de l’Aigua d’Aragó va iniciar un profund debat sobre les millors alternatives per a la regulació de la conca, que durant la dècada dels 80 i 90 va travessar greus conflictes socials com a conseqüència de l’escassetat d’aigua. Finalment, va quedar aprovat a l’any 2006 un dictamen sobre el riu Matarranya en què es proposaven diverses actuacions a la conca que passaven per la construcció de basses laterals a la zona mitjana, en els termes municipals de Massalió i la Torre del Compte, i també a la conca alta, a la conca del riu Tastavins, on es plantejaven regular entre dos i tres hectòmetres cúbics a través de dos basses i un petit embassament en els termes municipals de Pena-roja i Mont-roig.

Més informació: