Morella viu el setembre més plujós des de que es tenen dades oficials

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 25 de setembre de 2014 .
Etiquetes:

Morella ha superat amb les darreres pluges el rècord de precipitacions en un mes de setembre. A data de 25 de setembre, l’observatori oficial ha aplegat als 170,6 litres per metre quadrat, el que suposa superar els 170,3 litres per metre quadrat que es van registrar en este mes al 1959. Així, aquest setembre de 2014 es converteix en el primer classificat en esta estadística des de que es tenen dades oficials, des de l’any 1950.

A més, encara queden cinc dies per a que estes dades es puguen incrementar i les previsions apunten a nous ruixats al menys des de diumenge fins dimarts, darrer dia del mes. Un setembre que serà recordat per tronades com la del 4 de setembre que va deixar una primera fase amb pedres de la grandària de pilotes de golf, que afortunadament no van anar a més, la viscuda el dissabte de Fira amb 52,8 litres per metre quadrat o els 30,2 litres registrats principalment la matinada de diumenge a dilluns d’esta setmana. Un mes en el que la majoria de dies s’han registrat ruixats de major o menor consideració. A Vilafranca, punt on es solen registrar més precipitacions, la dada encara és més alta que a Morella en este setembre amb 178,9 litres per metre quadrat. La dada més alta en este mes a l’observatori vilafranquí des de 1978 va ser al 2003 amb 192,4 litres per metre quadrat.

Per altra banda, l’AEMET ha tret esta setmana el seu informe periòdic sobre com ha anat el temps a la Comunitat Valenciana. Sobre el darrer estiu, es fa menció especial a la nostra comarca en diversos aspectes. Sobre Morella, s’assenyala que la localitat ha tingut l’estiu més humit des de 1990. A destacar la tempesta que es vivia l’1 juliol que va deixar 93,4 litres per metre quadrat en poc més de dues hores i mitja, així com les d’este setembre. S’han superat en esta estació els 300 litres per metre quadrat durant l’estiu. S’apunta que també s’han superat en punts com Vilafranca, Castellfort o Benassal.

Al resum climàtic els titulars són que a nivell general ha estat un estiu normal en quant a temperatura, com en precipitació, però cal tenir el compte casos significatius com els ruixats als Ports. Al sud de la Comunitat l’escassetat de pluges ha estat notable. Altres aspectes que es destaquen és que Els Ports ha estat la primera comarca de tot el territori valencià amb nombre de raigs des de juny, fins agost, amb 2922 descàrregues elèctriques.

Unes precipitacions que han servit per mitigar els efectes de la sequera que patia la zona, així com estan afavorint que estiga sent una fantàstica campanya de bolets i pot beneficiar a la propera de la tòfona, canviant la dinàmica dels darrers anys.

Més informació: