L’Ajuntament de Morella escometrà la rehabilitació de la Torre de la Font Vella

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 29 de setembre de 2014 .
Etiquetes: , ,

L’Ajuntament de Morella ha anunciat avui que escometrà una primera fase de rehabilitació de la Torre de la Font Vella. Aquesta té greus danys estructurals i s’està treballant des de fa temps en buscar solucions. Per això, el consistori va realitzar el projecte de rehabilitació i ha buscat línies de finançament en els últims anys, com l’1% cultural que va aconseguir en 2011. No obstant això, amb el canvi de Govern es va paralitzar aquest programa de rehabilitació monumental. La primera fase s’executarà a principis de 2015 amb els fons de compensació eòlica i ascendirà a 70.000 euros, que serviran per consolidar la torre.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, assenyala que “portem molt temps sentint que s’està redactant un nou conveni marc entre el Ministeri de Foment i el de Cultura que regirà les noves ajudes de l’1% cultural i hem insistit contínuament en aquesta línia de finançament, però la realitat és que segueix sense concretar res, va passant el temps i l’estat de la Torre de la Font Vella segueix empitjorant”. En aquest sentit, el primer edil explicava que el projecte s’ha enviat en diverses ocasions a Madrid, que s’ha preguntat constantment i que a la pàgina web apareix el programa però no s’ha aprovat. Per això, critica que “la desídia del Govern central fa que estiguem esperant massa temps i, per això, una vegada més, serà l’Ajuntament directament qui realitzarà la intervenció”. Aquesta primera fase serà de 70.000 euros i servirà per consolidar la torre, i també seria compatible amb el programa de l’1% cultural si el Govern publicara aquestes ajudes. A més, des del consistori se seguirà treballant per aconseguir més ajudes i realitzar així la rehabilitació integral.

 

L’ajuntament escometrà l’actuació de la Torre de la Font Vella

"El consistori morellà es farà càrrec de la 1a fase d’unes obres molt urgents", apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

Rhamsés Ripollés també indica que “les torres de la Font Vella i Redona són les úniques en què no s’ha actuat en els últims anys i, per això, les que presenten un pitjor estat i urgeix la intervenció”. El fet que no s’hagin rehabilitat també perjudica la seva conservació, ja que el seu estat s’ha agreujat en els últims anys, per les inclemències meteorològiques, com les pluges torrencials, les nevades, gelades o, fins i tot, la caiguda d’un llamp. La torre de la Font Vella es va construir al segle XIV i es trobava al costat del principal aljub de la localitat. A la plaça de la Font Vella es recollia l’aigua provinent de l’aqüeducte, el que el va convertir en la primera font pública de la ciutat. La rehabilitació d’aquesta torre permetrà recuperar una de les dues que encara no s’havia pogut consolidar. Morella té un total de 1,5 quilòmetres de muralla, amb cinc portals i setze torres, que presenten un avançat estat de rehabilitació. Precisament, el 2011, l’Ajuntament de la localitat va rebre el premi Patrimoni que entreguen les ciutats Patrimoni de la Humanitat espanyoles per aquest treball de recuperació monumental i posada en valor de la fortalesa i edificis culturals.

. Torres de la Pardala i Sant Francesc
Una altra actuació de rehabilitació de patrimoni que ja està projectada és la de les torres de la Pardala i Sant Francesc del castell. En aquests moments, s’ha licitat la realització del projecte, que s’adjudicarà en breu. Aquesta intervenció estava prevista en el Pla Director de la fortalesa i servirà per recuperar una zona que es trobava en mal estat. D’aquesta manera, es continua avançant en la rehabilitació del patrimoni de la localitat.

Més informació: | |