Valderrobres diu NO al Parc Natural

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 30 de setembre de 2014 .

L’ajuntament de Vall-de-roures ha donat a conèixer la seua postura oficial en relació a la figura del Parc Natural que s’ha proposat crear als Ports de Beseit. En ple ordinari, celebrat la nit de dijous 25 de setembre a la Casa de la Vila, Vall-de-roures ha dit NO al Parc Natural. El consistori va votar en contra de la figura protegida després d’un ample debat on cada formació que té representació política a la vila (PP, PAR, PSOE i Chunta) va poder exposar la seua opinió. Vall-de-roures s’ha decantat pel no, considerant que la majoria dels propietaris de l’àrea afectada per la figura protegida és contrari a que facen un Parc Natural. Valderrobres donarà a conèixer la seua opinió sobre el parc no només als propietaris del seu terme, sinó també al Departament de Medi Ambient, organisme que va proposar crear la figura protegida al Matarranya, sempre que hi hagués consens.

El primer en intervindre en el debat va ser Iñaki Belanche, regidor de CHA, que va ser el major defensor del Parc Natural. En este aspecte, Belanche va considerar que “és un tren que si deixem passar tardarà en tornar”. Des de Chunta van parlar d’oportunitat, i a la vegada van suggerir de fer gestions perquè els propietaris pogueren tindre algun tipus de compensació, cosa poc factible. Des del PSOE, Ricardo Caldú també va defensar la figura, però va considerar que si hi ha tanta oposició entre els afectats, caldria respectar l’opinió dels veïns. En la mateixa línia es va mostrar Alberto Riba, el regidor del PAR, que no va amagar el recel que ha generat el Parc Natural entre els propietaris. Des de l’equip de govern, el PP va seguir un discurs similar, recordant que el Parc ha de servir per unir i no per generar conflictes i tensions entre els veïns.

. ‘L’ajuntament ha d’estar amb els veïns’

L’alcalde de la vila, Carlos Boné, va apuntar que “això era un tema que teníem pendent d’abans de l’estiu, quan vam rebre la petició d’una representació de propietaris”, on se’ls hi demanava conèixer “la postura de l’ajuntament davant la creació del Parc Natural. I en ple hem decidit quina és la postura que este ajuntament prendrà de cara a un futur si se segueix amb el projecte”. Tots els grups polítics van valorar la importància que pot arribar a tindre la figura protegida, però també van posar damunt de la taula el recel i la falta d’unitat que ha generat. En este context, Boné va afegir que “hem dit que la figura del parc de ser una cosa per unir i millorar i no un punt de conflicte que al final creo tensions entre els veïns”. Com a portaveu del PP va considerar que “la figura ha de ser per a sumar i no dividir. I en este sentit l’ajuntament ha d’estar amb els veïns”.

Amb els anys, els Ports de Beseit s’han convertit en un entorn natural escollit per molts visitants i turistes. Les zones de bany, les sendes, els barrancs i cingles, així com els propis boscos alternen infinitat d’activitats recreatives com ara el bany, el senderisme, l’escalada, la bicicleta, la caça i també el bolet. L’etiqueta de Parc Natural pot arribar a consolidar Els Ports en un dels paisatges naturals més visitats de la província. A sobre, impulsar la figura al territori no suposaria canvis en les restriccions actuals perquè esta zona ja és ZEPA (Zona d’especial protecció per a les aus). Però com ha deixat entendre en reiterades ocasions DGA i com va defensar dijous el consistori de Vall-de-roures, ha de primar el consens. I en este context, l’ajuntament “ens considerem un propietari més amb molt poca participació d’estes propietats”, va recordar Boné.

. L’interès s’ha anat desinflant

A diferència d’altres comarques aragoneses, el Matarranya té una peculiaritat especial. I és que la majoria del monte és privat. Si ens centrem en el cas de Vall-de-roures, i més en concret en la llengua que entraria a ser Parc Natural, estem parlant de que només el 10% del monte és públic. La resta és tot privat. És a dir; de les aproximadament 2.000 hectàrees del terme de Valderrobres que serien Parc Natural, només unes 200 són de l’ajuntament. Per tant, l’opinió dels propietaris ha de tindre un pes important. Debatuda i votada la postura oficial, ara l’ajuntament traslladarà una carta als propietaris perquè coneguen que el consistori es decante pel NO. També es farà arribar a Medi Ambient. Des de Beseit, Valderrobres i Pena-roja apunten que fa mesos que no hi ha notificacions sobre esta figura. De fet, l’últim contacte entre ajuntaments i DGA va ser al novembre.