L’efecte dòmino del veto rus fa saltar les alarmes en el sector porcí

comarquesnord.cat . Madrid . dijous, 2 d'octubre de 2014 .
Etiquetes:

La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i de Ramaders (COAG) ha mostrat la seua preocupació per la significativa caiguda de preus en el sector porcí durant l’últim trimestre. En este context, Jaume Bernís, responsable del sector porcí a la COAG va recordar que “els mesos d’estiu coincideixen tradicionalment amb una tendència a l’alça dels preus per l’augment del consum. No obstant això, enguany s’ha trencat la tònica habitual i hem patit una caiguda del 20% com a conseqüència de la incertesa generada a escala internacional pel tancament de les fronteres de Rússia als productes carnis de la Unió Europea”. D’esta manera, dels 1,48 euros al quilo que es pagaven a inicis de juliol hem passat als 1,21 euros de l’última setmana de setembre”.

El sector porcí espanyol va poder encarar el tancament de la frontera russa de principis d’any obrint nous mercats. Però els grans exportadors europeus, com són Alemanya, Holanda i Dinamarca, intenten ara introduir-se en estes destinacions i en mercats com l’asiàtic s’està començant a sentir esta forta pressió. A això cal sumar el tancament rus a totes les carns de Canadà i Estats Units, unes exportadors carnis tradicionals, en gran mesura de porcí. De fet, Bernís va afegir que “el tancament rus el compensem millor natres perquè disposem de més destins alternatius. Però el mercat de la carn funcione sempre com si foren vasos comunicants: tota la carn que Alemanya o Dinamarca no pot vendre fora de la UE acaba movent-se en el mercat intern i això pressione a la baixa en els preus provocant un efecte dòmino que ens ha arribat”.

Si el veto rus es manté, les perspectives preveuen que esta tendència s’aguditze en els pròxims mesos, situant les cotitzacions en el llindar de rendibilitat de les explotacions porcines. Davant d’esta circumstància, COAG ha instat el Ministeri d’Agricultura i la Comissió Europea que tinguen en consideració al sector porcí i que posen en marxa mesures de gestió del mercat, com ara les restitucions a l’exportació o l’ajuda en eixes campanyes de promoció a tercers països que es fan des de la Interprofessional Interporc per facilitar l’obertura de nous mercats. També s’ha sol·licitat que estudien la possibilitat de l’emmagatzematge privat i la congelació de la carn de porc.

La producció final del sector porcí espanyol va arribar al seu màxim històric l’any 2013, arribant als 6.273 milions d’euros, representant més del 39% de la producció final ramadera i el 14,2% de la producció final agrària, el que consolida la seua importància econòmica dins el sector agrari. El sector és líder en producció porcina a nivell europeu, únicament superat per Alemanya i ocupa el quart lloc a nivell mundial. Si analitzem la conjuntura de mercats, així com juny coincideix amb el moment de preus més alts, en octubre passa tot el contrari.

Més informació: