Francisco Esteve: “L’estació Rural d’Interior s’ha de convertir en un punt de referència al Matarranya”

comarquesnord.cat . Queretes . dimarts, 7 d'octubre de 2014 .
Etiquetes:

Les obres a l’Estació Rural d’Interior de Queretes estan pràcticament acabades. Uns treballs que segons va destacar el president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, “s’han fet en els terminis que s’havien marcat. Tots, també l’empresa constructora, hem fet un important esforç perquè es compliren els temps”. La inversió que s’ha fet en esta fase ha rondat els 400.000 euros i ha estat finançada amb els Fons Feader 2014 corresponents a les entitats comarcals.

L’actuació que s’ha fet en els últims mesos ha consistit en la restauració de dos edificis existents en l’antic complex ferroviari de Queretes i la construcció de tres edificis de nova planta. Una de les infraestructures rehabilitades es destinarà a cuina i menjador. L’altra, els antics vàters públics de l’estació, serà un petit magatzem. Per la seua part, les tres construccions noves es destinaran a incrementar les habitacions de l’alberg. A més, en les últimes setmanes s’ha adquirit mobiliari bàsic per passar les inspeccions i obtindre la llicència d’activitat. Entre el mobiliari adquirit hi ha les taules i cadires per al menjador i les lliteres, madalaps i armaris per a les habitacions de l’alberg.

. Un projecte fruit del consens

L’Estació Rural d’Interior de Queretes és un projecte que va nàixer del consens de tots els agents socials i polítics dels diferents municipis del Matarranya en la planificació dels Plans de Desenvolupament Rural (PDR). Un projecte que segons Esteve “no ha patit grans canvis respecte al plantejament inicial i que tindrà per finalitat aprofitar la Via Verda com a eix del desenvolupament del nostre territori”. Les inversions que s’han fet amb fons del Pla Pilot i el Pla de Desenvolupament Rural no van ser suficients per a concloure el projecte, i la supressió dels PDR per part del govern central va alentir la inversió.

A partir d’aquí, la Comarca del Matarranya ha anat emprenent diverses inversions amb fons propis fins a l’arribada dels Feader 2014 per a les administracions comarcals. El president de la Comarca del Matarranya va apuntar que “el principal projecte a nivell comarcal era este. Per tant, quan es van anunciar aquests fons, vam decidir dedicar-los a donar-li un impuls al complex”.

. Estructura del complex

Una vegada finalitzats els treballs que s’estan executant, el complex estarà format per nou edificis. L’edifici central de l’antiga estació de Queretes s’ha transformat en un centre BTT i té un espai multiusos. Cinc edificacions conformen l’alberg, amb una capacitat per a 60 persones. Un altre edifici albergarà la cuina i el menjador i la resta estan dedicats a instal·lacions diverses i a magatzem.

. Adequació de l’entorn

Quan s’acabe la fase actual, tan sols quedarà pendent l’adequació de l’entorn. Actuació que segons Esteve “és necessària perquè el complex sigui encara més atractiu”. La Comarca del Matarranya està estudiant com emprendre esta inversió valorada en prop dels 100.000 euros. Francisco Esteve va recalcar que “mirarem si en els pressupostos de 2015 podem incloure una partida a esta finalitat o si podem aconseguir algun tipus d’ajuda”. A més, va afegir, “en la visita que va fer el conseller de Política Territorial del Govern d’Aragó ja li vam demanar el suport de la DGA per poder escometre esta actuació. Però a dia d’avui no hem rebut cap resposta”.

. Posada en marxa

La Comarca del Matarranya té previst convocar un concurs públic per a la gestió del complex una vegada finalitzades les obres i després d’obtindre les llicències corresponents. Segons Esteve “és més important és fer el concurs i que els gestors puguin posar-lo en marxa. L’entorn pot no estar completament finalitzat, però ha de reunir les condicions que garanteixin la seguretat”. Des de l’administració comarcal s’espere que l’Estació Rural d’Interior de Queretes passo a ser un referent més al Matarranya i que “aprofite l’estirada de la Via Verda per impulsar el desenvolupament econòmic i turístic de tota la comarca”.

Per al president de l’ens comarcal, Francisco Esteve, “este complex no només supleix la falta en el territori d’un alberg juvenil d’estes característiques. La unió de l’Estació Rural d’Interior, la Via Verda, el camí natural i les rutes eqüestres, entre d’altres, conformen un producte turístic que han d’aprofitar tots els municipis i les empreses de la Comarca del Matarranya per impulsar el desenvolupament d’este territori”.

Més informació: