Mal moment per al sector porcí del Matarranya

comarquesnord.cat . Matarranya . divendres, 9 d'octubre de 2014 .
Etiquetes:

La caiguda del preu del gorrino, que va començar el passat mes d’agost, juntament en les obligades inversions realitzades per a adaptar-se a la normativa de benestar animal i la problemàtica dels purins han portat al sector porcí del Matarranya a una situació complicada. “La nostra situació, al igual que las dels ramaders del reste d’Espanya, és preocupant. Ara mateix ja estem venent per sota dels preus de producció. És a dir que en cada gorrino que va al matadero perdem diners”, va explicar Manolo Esteve, president de l’Associació de Criadors de Porcí de Teruel (ACRIPORTE), qui va assenyalar que “en estos moments l’únic que mos pot salvar un poc és que baixaren les matèries primes i aconseguim reduir los costos de producció”.

Fa uns mesos, poc abans de començar l’estiu, els productors de porcí preveien una tendencia alcista dels preus del gorrino pel qual tenien unes bones perspectives per al desenvolupament del sector. “A principis de l’estiu teníem preus molt bons i tot pareixie favorable perquè havie baixat la producció europea debut a la normativa de benestar animal i també s’havie reduït l’americana un deu per cent com a conseqüència d’una malaltia que los va afectar allí. Això mos feie esperar un any molt bo”, va dir Esteve. Però aquestes bones prediccions es van trencar quan al mes d’agost va començar a caure el preu del porcí de manera continuada fins a arribar a baixar un 30 per cent i situar-se sota els preus de producció.

Aquesta forta baixada s’ha vist accentuada per una mitjana de preus anuals inferiors als registrats en anys anteriors i fa que a hores d’ara les perspectives per al sector no siguen gens positives. “Enguany la tendència anual pensem que serà una mitja de preu molt més baixa que l’any passat. Això vol dir que produïm per sota dels preus de producció i que en cada gorrino que enviem al matadero perdem diners. En estos moments podem dir que perdem uns 5 euros per cada animal, euros que mos toque posar de la nostra butxaca”, va sentenciar el president de ACRIPORTE.

Una de les principals causes d’aquesta situació ha sigut el veto de Rússia que tot i que no ha afectat els venedors del territori directament, si que ha fet que el mercat europeu tingue excedents de carn de gorrino perjudicant de rebot als productors del territori. “Espanya no venie directament a Rússia. Però Alemanya si, i com ara no poden fer-ho han dirigit lo seu producte a la Unió Europea (UE) produint una saturació de carn a gran part dels països on tradicionalment veníem natros”, va apuntar Esteve.

A banda de la comercialització del producte, els ramaders també s’enfronten a dos factors més que encara compliquen més la seua situació. Per un costat, el pagament de les inversions, algunes no ben vistes pels productors, realitzades per adaptar-se a la normativa de benestar animal. “Ara mateix totes les granges que estan funcionant ja estan adaptades al cent per cent a la nova normativa. I fa poc menos de un mes van començar a arribar les ajudes de DGA per a poder pagar part d’estes inversions”, va apuntar Esteve. I per altre costat, el problema del purins, en el que segons el president de ACRIPORTE, “encara no s’ha donat una solució clara. Per ara, el transport al Matarranya no s’ha realitzat. I les plantes de purins en estos moments no funcionen. Així que realment los ramaders estem en una situació d’espera a ver que es fa”.

Finalment, Esteve va assenyalar que “tocarà aguantar com és pugue. Haurem de seguir esperant a que canvio la tendència per a poder pagar totes les inversions que s’han fet en lo tema de benestar animal i als costos afegits. Purins, recollida de cadàvers i altres coses que mos van afegint dia a dia.

Més informació: