Pablo Martín: “A nivell de ficció, la Guerra Civil s’ho ha menjat tot”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . diumenge, 26 d'octubre de 2014 .
Etiquetes: , ,

Continuen les presentacions literàries a la Llibreria Serret de Vall-de-roures. Més en concret, que este cap de setmana vam tindre triple sessió d’escriptors, entre d’altres la presència de Pablo Martín Sánchez, que va presentar la seua obra El anarquista que se llamaba como yo. Novel·la que ens fa viatjar en plena dictadura de Primo de Rivera amb la vida de Pablo Martín, un anarquista que va intentar acabar amb el règim i que va ser condemnat l’any 1924 a garrot vil.

En una entrevista a Ràdio Matarranya, l’autor va explicar que en la novel·la “trobarem una història que he intentar recuperar de l’oblit. És la història d’un anarquista que es deia Pablo Martín i que als anys 20 va intentar acabar amb la dictadura de Primo de Rivera”. Martín va afegir que “un dia, googlelitzant-me, posant el meu nom al cercador, vaig descobrir que existia aquest personatge”. A partir d’aquí, “he investigat sobre la seva història. I on no he pogut arribar amb els llibres d’història, he tirat de ficció”. Uns anys 20 on a tota Europa es coïen moltes coses. Període d’entreguerres, de moviments socials i de masses. “És una etapa apassionant. I em vaig emocionar de la quantitat de coses que no sabia. La dictadura de Primo de Rivera i els primers 20 anys del segle XX són apassionants”. Una etapa històrica molt documentada, perquè l’anarquista Pablo Martín va ser condemnat a garrot vil l’any 1924. No ha estat tan fàcil parlar de la seua vida privada. Com tampoc de fets com les enfrontaments de Vera de Bidasoa, on l’autor ens explica que “els diaris estaven censurats. I trobes més informació fidedigna als diaris francesos que als diaris navarresos o espanyols”.

A El anarquista que se llamaba como yo podem trobar perfectament tres històries en una. Per un costat, els fets històrics. “Tenim l’intent revolucionari. Però també està tota la biografia del personatge com també les vivències d’un escriptor que busca reconstruir la història d’aquest homònim seu”. Una etapa històrica que (no es pot negar) no ha generat l’interès novel·lístic que sí han pogut tindre altres fets. “Crec que a nivell de ficció, la Guerra Civil s’ho ha menjat tot”, va apuntar Martín. “I quan vaig trobar aquest personatge i que va viure la dictadura de Primo de Rivera i no la Guerra Civil, vaig respirar”.

Més informació: | |