Els carlistes recuperen Mont-roig durant els dies de fira

comarquesnord.cat . Mont-roig . dissabte, 1 de novembre de 2014 .
Etiquetes: ,

Els carlistes han tornat al Matarranya. Coincidint amb la Fira de Mont-roig, els veïns i veïnes han volgut recordar un dels episodis més crus de la seua història. L’any 1839, en plena Primera Guerra Carlista, les forces rebels van cremar el municipi abans de que caigués en mans de l’enemic. Un episodi que els mont-rogins han volgut recordar este cap de setmana, coincidint amb els 175 anys de la ‘Crema de Mont-roig’. Fets històrics que s’han rememorat amb una recreació de l’entrada del General Llagostera a la vila, una xarrada sobre la ‘Guerra dels 7 anys’ i una representació de la Crema de Mont-roig. Tot això, en el marc d’una Fira de l’Alimentació i l’Artesania que enguany també ha obert un espai dedicat al món del foc centrat en els sistemes de calefacció i les estufes.

El Saló de Plens de la Casa de la Vila es va quedar menut per escoltar la xarrada sobre la Guerra Carlista que va impartir l’historiador Raúl Mayoral. Entre el públic, moltes boines roges, faixes, espardenyes i elements de la indumentària tradicional carlista. En una entrevista concedida a Ràdio Matarranya, Mayoral va concretar que “avui farem un repàs general d’allò que va suposar la Primera Guerra Carlista i també aportarem una visió del paper que va tindre Mont-roig durant la guerra”. Unes Guerres Carlines que, possiblement, no han tingut la repercussió d’altres guerres més recents com la de 1936, entre altres perquè “la de 1936 va ser nacional”, mentre que les Carlines es van centrar molt en el País Basc, Navarra i el Maestrat.

Però per què el carlisme va trobar un recolzament al Maestrat que no va trobar en altres territoris? “Hi ha explicacions”, va defensar Mayoral. “No és tant per motius dinàstics. Des de finals del segle XVIII i inicis del segle XIX hi va haver una sèrie d’alteracions socioeconòmiques al medi rural que es van agreujar durant la Guerra d’Independència i les desamortitzacions”. I els camperols “es van entregar al carlisme perquè el veien un defensor de l’ordre tradicional, perjudicat pel procés de desamortitzacions i la conversió de les terres en propietats capitalistes”. Una guerra que va ser molt crua en municipis com Beseit, Vall-de-roures, Fontdespatla, La Freixneda, Pena-roja o Mont-roig, i que fins i tot va acabar amb la crema de pobles per evitar l’avançament de l’enemic.

Més informació: |