Aposta municipal dels pobles dels Ports pels serveis socials

comarquesnord.cat . Els Ports . dilluns, 3 de novembre de 2014 .
Etiquetes:

Molts ajuntaments de la nostra comarca han decidit prioritzar, en els seus pressupostos, el manteniment o posada en marxa de serveis socials per atendre com es mereixen, a un gran sector de la nostra població: la gent gran. No obstant això, en molts de casos s’han trobat en la falta d’implicació de l’administració autonòmica, que s’escuda en les dificultats actuals per racanejar en els concerts de places i retardar el pagament de les que ja estan funcionant.

A Vilafranca, l’ajuntament va fer un gran esforç econòmic per construir la infraestructura que albergara una residència i un centre de dia, atesa la necessitat d’aquest servei al municipi. L’obra està acabada des de fa més d’un any, però la Conselleria no concerta les places necessàries per a posar-la en marxa.

A Cinctorres l’Ajuntament va haver de desistir del projecte Habitat Sènior Rural, quan les instal·lacions ja estaven fetes, per què no va arribar la concertació, i de forma privada cap potencial usuari podia assumir el cost. Forcall comença l’ampliació de la residència utilitzant fons propis, cridant a totes les portes, i fins i tot obrin un compte solidari per a recaptar dieners entre els veïns, per assegurar la viabilitat del centre, gestionat ara també per l’Ajuntament. Olocau del Rey i Vallibona, han adequat locals en els seus pobles per a que, amb l’ajut de la Diputació, puga hi haver una Unitat de Respir.

Morella és un dels municipis que millor està, en aquesta àrea. La Residència de la gent gran atén a 68 persones, i el Centre de Dia té una capacitat per a 25 usuaris. Aquesta setmana, precisament, el Centre de Dia ha complert tres anys des que està gestionat per l’empresa municipal Cise. L’empresa privada que se’l va adjudicar, en un primer moment, va haver de plegar per no poder fer front, entre altres qüestions, als impagaments de la Generalitat. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, recalca que aquest centre es mira des de l’ajuntament no com un negoci, sinó com un servei fonamental per als veïns. Ara són 15 les places públiques que té concertades amb la Conselleria, i l’ajuntament de Morella reclama a l’administració autonòmica altres dues places més, com s’havia compromés fa un temps des de la direcció territorial de Benestar Social, atés que totes estan ocupades i hi ha gent esperant poder entrar.

La regidoria, Malú Blasco, afirma que “en aquests moments de crisi, les administracions haurien d’estar al costat dels més dèbils i, no obstant això, la Generalitat Valenciana està abandonant els dependents i provocant situacions dramàtiques amb la seua insistència en l’aplicació del copagament”. En el darrer plenari celebrat a Morella, es va aprovar, sense el suport del grup popular, una moció per a instar al president de la Generalitat a què “acate la sentència del Tribunal Superior de Justícia i no busque noves fórmules d’aplicació del copagament” en serveis socials.

Més informació: