Morella i Sant Mateu inicien a Carcassone la creació de la ruta dels càtars

comarquesnord.cat . França . dimarts, 4 de novembre de 2014 .
Etiquetes:

Els alcaldes de Morella i Sant Mateu, Rhamsés Ripollés i Ana Besalduch, al costat d’altres regidors i tècnics de turisme dels dos consistoris, s’han desplaçat al sud de França per reunir-se amb el Consell de l’Aude i posar en marxa la ruta de els càtars. En la trobada han participat el conseller general d’aquest organisme que té les competències turístiques de la zona i molta experiència en aquesta matèria, Hervé Baró, i la cap del departament de turisme i cultura, Kathy Martínez. L’objectiu és impulsar el turisme basat en la figura dels càtars, ja que la potencialitat d’este tema es deu al fet que els últims perfectes es van establir en aquestes dues localitats castellonenques i van instaurar l’última comunitat càtara a principis del segle XIV, i establir una col·laboració cultural i promocional amb aquesta zona francesa. Cal assenyalar que la zona de Llenguadoc-Rosselló té un gran producte que és el País dels Càtars.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, assenyala que “la trobada ha estat molt positiva i ara toca posar-se mans a l’obra i treballar en la creació d’una ruta càtara espanyola, que s’alie amb la francesa, que està totalment instal·lada i que té una gran demanda durant l’any”. A més, afegeix que “els últims càtars van residir a les nostres localitats i els fets que van succeir estan documentats i publicats en diversos llibres i és una oportunitat poder potenciar el turisme basat en la cultura i la història, oferint als visitants més alternatives i opcions per a visitar-la”. L’alcalde també apuntava que “mitjançant la col·laboració entre territoris podem augmentar la nostra difusió al sud de França, zona de la qual cada vegada rebem més visitants”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, destaca “la voluntat de col·laborar entre els dos municipis per posar en valor i potenciar turísticament aquest episodi important, en el qual Morella i Sant Mateu van tenir una gran importància”.

Cal assenyalar que Guillem Belibasta, últim càtar, es va establir a Morella a principis del segle XIV per fugir de la Inquisició, que es trobava a la zona de Carcassona. A la localitat dels Ports va viure en la clandestinitat i va fundar una comunitat càtara a Sant Mateu. Va ser l’últim perfecte que va morir a la foguera, el 1322 a Villerouge-Termenès. Precisament, l’expedició de Morella i Sant Mateu visita avui aquesta localitat, mentre que ahir van estar a Carcassona i altres municipis de la regió.

. El Càtar Imperfecte
El tema dels càtars ha cristal·litzat en nombrosos llibres i obres de referència. Una de les més populars va ser la que va escriure l’any passat el periodista Víctor Amela, que va documentar aquests fets i els va transformar en la novel·la “El Càtar Imperfecte”. En ella, es narra la fugida de Belibasta de França, acusat de matar un pastor, i de com es va establir a Morella amb Raimunda Martí, que es feia passar per la seva dona. Amela mostra tot el recorregut d’aquest últim perfecte -així s’autodenominaven els càtars-, enumerant les localitats que va travessar fins a arribar a Morella i les que va tornar a creuar enganyat fins a ser detingut a França. El periodista va extreure la informació dels arxius de la Inquisició, atret per dos objectes que va trobar en una casa de Forcall: una pedra esculpida amb dos coloms besant i un punyal amb una inscripció en català antic.

Més informació: