La ruta eqüestre ‘Els primers pobladors’ serà homologada per la Real Federació d’Hípica

comarquesnord.cat . Queretes . divendres, 14 de novembre de 2014 .
Etiquetes:

La ruta eqüestre Els primers pobladors, que recorre els termes municipals de la Vall del Tormo, Massalió, Calaceit i Queretes i bona part de les pintures rupestres i els vestigis ibers del Matarranya a través de 42 quilòmetres, ha passat l’estudi dels tècnics de la Real Federació Hípica d’Espanya per a ser homologada oficialment com a ruta eqüestre. “Esta homologació, així com la finalització d’una altra ruta anomenada Pels Camins del Matarranya, és el pas previ per aconseguir que la gent de fora vingui al territori amb els seus cavalls”, va explicar Olga Ric, tècnica de Medi Ambient de la Comarca del Matarranya. La pròpia tècnica va recordar que membres de la Federació “van visitar la ruta fa uns mesos, i ens van dir que milloràrem alguns aspectes sobre senyalització”. Corregits estos aspectes, des de la Federació “ens han confirmat que el recorregut ha sigut homologat com a ruta eqüestre, va apuntar Ric, qui va afegir que “allò que més ha costat ha sigut tindre tota la senyalització tal i com ve regulada des de la Federació, perquè són molt estrictes”.

Homologada esta ruta, la Comarca del Matarranya està treballant en un nou recorregut anomenat Pels Camins del Matarranya que tindrà un total de 82 quilòmetres i recorrerà la part sud el territori. De fet, en estos moments, la ruta ja està traçada, neta i condicionada. Només faltarà per posar part de la senyalització perquè este itinerari també sigui homologat per la Real Federació. “Realment, sol falten alguns petits retocs de senyalització. Però com ara tenim clar què vol la Federació, des d’un principi ho estem fent com ells exigeixen. D’esta manera, quan acabem els treballs, possiblement també ens homologuen este recorregut”, va apuntar la tècnica de Medi Ambient.

Aquestes rutes, que s’interconnectaran a Queretes, formen part del projecte de l’entitat comarcal que aconseguir connectar tots els municipis matarranyencs a través de vies eqüestres. “La idea que portem és interconnectar tots els pobles a través d’estes rutes. Així, i finalitzades estes dos primeres rutes, la idea és fer-ne una altra que passo per Ràfels, Fórnols, La Portellada, La Freixneda, Valljunquera i la Torre del Compte. D’esta manera, tots els municipis quedarien connectats, tenint en compte que Lledó i Arenys s’unirien a través del futur Camí Natural”, va concretar Ric, que també va afegir que la idea que Queretes sigui el nexe d’unió no és casual, sinó que “s’ha pensat que Queretes sigui el punt neuràlgic perquè allí s’uniran les rutes i la Via Verda, i els usuaris tindran tots els serveis necessaris a l’Estació Rural d’Interior”.

Tot i que encara falte un temps perquè aquest projecte comarcal arribo al seu objectiu final, aquesta primera homologació supose l’inici de la promoció de la infraestructura tant a nivell nacional com internacional. “Amb l’homologació aconseguim entrar dins del Mapa Oficial Eqüestre d’Espanya, que està sent promocionat per Federació a tot l’estat i també a Europa a través de la marca Turismo Ecuestre España”, va explicar la tècnica comarcal. Cal assenyalar que la Real Federació d’Hípica està enfocant gran part dels esforços promocionals a través d’aquesta marca, fet que supose que “es donarà un impuls promocional a les rutes del Matarranya que l’entitat comarcal en solitari seria molt difícil aconseguir”.

Finalment, cal assenyalar que la creació d’aquests itineraris respon a l’objectiu comarcal de diversificar el sector turístic al territori matarranyenc per aconseguir desestacionalitzar l’afluència de visitants, millorar l’oferta turística i aconseguir crear nous nínxols de mercat en el sector turístic del Matarranya.

Més informació: