La marca ‘Ternasco de Aragón’, en risc de desaparèixer

comarquesnord.cat . Saragossa . divendres, 14 de novembre de 2014 .
Etiquetes: , ,

“El Ternasco de Aragón podria entrar en perill d’extinció”. Així de contundent va ser Juan Carlos Brun, president de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) del Ternasco, en referir-se a les negociacions de la PAC i al nou Pla de Desenvolupament Rural. Des del mateix Consell Regulador han advertit que la marca pot desaparèixer si no troben els suports necessaris, destacant també l’inquietant futur del Ternasco de Aragón com a conseqüència de les noves directrius que plantege la Política Agrària Comuna, que ‘a priori’ descarte ajudes als productors associats a programes de qualitat, cosa que sí que passava fins ara.

Una situació delicada que coincideix en el temps amb els 25 anys de vida de Ternasco de Aragón. Davant d’esta realitat, la figura ha engegat una campanya a la qual un total de 110 organitzacions i entitats han mostrat el seu suport. “Estem davant un moment crucial per al Ternasco de Aragón. Ens juguem sobretot el futur d’esta gran marca. Per este motiu, necessitem conèixer les mesures concretes que es plantegen per evitar esta problemàtica”, va explicar Brun. Des de la pròpia marca també s’ha posat de manifest que el bestiar forma part del nostre patrimoni històric, i que tot patrimoni històric l’hem de cuidar.

A la vegada, Ternasco de Aragón ha recordat que són punta de llança de la ramaderia extensiva d’Aragó, amb 4.000 explotacions i creant més de 7.000 llocs de treball. A causa de la crisi no s’estan cobrint els majors costos de producció i de certificació, amb greu risc de caiguda de la producció, desproveint els mercats aconseguits. “Ens trobem davant una situació dramàtica”, va recordar Brun, qui va afegir que “la situació del Ternasco de Aragón retrocedirà més d’una dècada si la Conselleria de Medi Ambient no implemente amb fermesa i valentia tots els ajuts necessaris a la IGP , sent la ramaderia ovina la que més assente la població en el medi rural i més beneficie el medi ambient”.

Més informació: | |