Mont-roig i Pena-roja destinen 57.000 € en manteniment dels pous d’aigua

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 18 de novembre de 2014 .
Etiquetes:

Els ajuntaments de Mont-roig i Pena-roja invertiran un total de 57.000 € en les obres de manteniment dels pous de captació dels Prats. Uns treballs que se centren, sobretot, en millores del rendiment de les bombes d’extracció i en l’eficiència energètica. Estos pous, ubicats al terme de Pena-roja, s’encarreguen principalment d’abastir d’aigua les explotacions agràries dels dos termes municipals. En este context, i segons va apuntar Francisco Esteve, alcalde de Pena-roja, “estem fent algunes millores als dos pous que subministren els dos pobles”. Esteve va concretar que “vam veure que havia caigut el rendiment de les dos bombes i vam valorar de canviar les bombes dels pous”. Primer es va determinar el cabal que pot arribar a assegurar la canonada, xifrat en 30 litres per segon, per així “saber quines bombes podíem utilitzar”. Finalment hi haurà dos bombes d’uns 100 cavalls de potència cadascuna.

Al mateix temps, i segons va concretar Esteve, en el pou més vell “també canviarem la canonada de ferro per una d’acer inoxidable”, així com també es faran millores en les vàlvules. Uns treballs valorats en uns 57.000 euros que tindran una ajuda de l’Institut Aragonès de l’Aigua i que, tal i com van acordar en el seu dia els ajuntaments de Pena-roja i Mont-roig, són sufragats al 60 i el 40 per cent, respectivament, per cada municipi. Uns percentatges de pago que es mantenen “tant en inversions com consums energètics. La relació entre els dos ajuntaments és molt bona, i fer estes millores beneficiarà a tots dos”, va considerar l’alcalde de Pena-roja. Precisament, quant al consum energètic, la bomba que hi havia fins ara als pous va arribar a treballar 32 hores consecutives l’últim estiu, d’aquí que és molt important estudiar els pics de consum, el rendiment dels pous i el cabal que es pot extraure per optimitzar recursos.

Uns pous que, en el cas de Pena-roja, s’utilitzen “exclusivament per a la ramaderia”. En el cas de Mont-roig també “hi ha un subministre puntual al poble, però sobretot és per a ús ramader. Parlem de 1 milió de metros cúbics d’aigua. Has de tindre un correcte manteniment perquè si arribes a tindre un problema seriós, en un dia et podries quedar sense aigua”, va recordar Esteve. Tot i això, parlem “d’un pou que té molt bon rendiment. S’està mantenint. Les bombes estan a 140 metres de profunditat” d’un pou de 160 metres de fondo i una aigua que ara està als 83 metres. Tenim uns pous molt importants i és la salvació d’estos municipis. Esperem que no afecte la contaminació de nitrats, una alarma que tenim i que s’ha de resoldre”. L’alcalde de Pena-roja també va fer menció a la importància de les aigües, recordant que “hem de cuidar les masses d’aigua per assegurar un consum de qualitat”.

. Futurs treballs a l’Escresola

Al llarg dels últims temps, Pena-roja també ha treballat en la conducció d’aigua de boca procedent de l’Escresola, com ara a l’assut de captació i resoldre rebentades. Tot i això, Francisco Esteve va apuntar que “estudiarem demanar alguna ajuda perquè el primer tram de l’Escresola és molt complicat. Hem tingut problemes importants en punts de difícil accés, de gran profunditat i hauríem de dedicar els nostres esforços en canviar eixe primer tram que tants problemes està donant”. L’aigua de l’Escresola baixe al poble rodada. Per tant, el consum energètic és nul. Per això, des del municipi consideren molt important “mantindre esta canalització en perfectes condicions. Qualsevol rebentada o pèrdua d’aigua ha d’estar controlada perquè pot influir a l’hora del consum humà”. Ara bé, en els últims 5 o 6 anys Pena-roja no ha hagut de bombejar ni un sol litre d’aigua per al consum de boca.

Més informació: