Governació decreta la preemergència per pluges al nord de Castelló

comarquesnord.cat . València . dijous, 27 de novembre de 2014 .
Etiquetes: ,

L’AEMET (Agència estatal de meteorologia) preveu que a l’interior nord de Castelló es puguen acumular 40 litres per metre quadrat en una hora, amb una probabilitat d’entre el 10% i el 40%. Davant aquesta situació, el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat manté el contacte amb tots els municipis que es troben a les zones afectades per la *Preemergencia.

Una vegada establerta la preemergencia per pluges intenses, s’ha engegat el Pla Especial davant el Risc d’Inundacions amb la finalitat de proporcionar als ajuntaments i organismes d’emergència informació actualitzada de tots aquells aspectes d’especial importància relatius al risc d’inundacions.

La Generalitat recomana extremar les precaucions, sobretot si es va a sortir amb el cotxe, i seguir els consells bàsics a la població derivats de la situació de preemergencia, com ara allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs i no romandre en els ponts, usar el vehicle només si és absolutament imprescindible, circular preferentment per carreteres principals i autopistes i no intentar mai creuar un lloc inundat o un pont del que es tingue dubtes sobre la seva resistència.

Pel que fa als fenòmens tormentosos amb aparell elèctric, es renocmana evitar romandre a la part alta dels montes. Si s’està conduint, el cotxe és un bon lloc per protegir-se, després de baixar l’antena de la ràdio i tancar portes i finestres, ja que davant la caiguda d’un raig es crea l’anomenada “Gàbia de Faraday” que aïlla elèctricament. A casa cal tancar les portes i finestres per evitar corrents d’aire. Aquestes atreuen els rajos i desconnectar els aparells elèctrics per evitar que siguin danyats per pujades de tensió.

Si la tempesta ens agafa per sorpresa a la muntanya i no es té a prop un cotxe o un refugi, no es deu refugiar-se mai baix un arbre, ja que podria actuar com a parallamps, el més convenient és esperar que passe la tempesta quiets, el més ajupits possible, tocant el sòl només amb les botes (la goma de les soles és bon aïllant). També podem esperar asseguts damunt d’un objecte aïllant, una corda enrotllada, o la motxilla si no té armadura metàl·lica.

Més informació: |