Red Eléctrica ultima l’entrada de la nova línia d’alta tensió, que en breu afectarà als Ports

comarquesnord.cat . Els Ports . dijous, 27 de novembre de 2014 .
Etiquetes:

Red Eléctrica Espanyola està ultimant els detalls per iniciar les obres de la nova línia de molt alta tensió (MAT) que unirà la província de Terol amb la de Castelló. Així informava el diari Mediterráneo que apuntava que la postura de la companyia és començar en breu.

Aquest projecte va tenir en un primer moment el recel de moltes localitats, entre d’elles dels Ports, part molt afectada, però finalment les postures entre les parts s’han apropat. Això ha estat gràcies a les modificacions del traçat per tal de que l’impacte ambiental siga el menor possible. A més, la REE té previst firmar amb els consistoris de la comarca convenis en matèria educativa, social o medioambiental.

Aquestes intencions les confirmava el president de la Mancomunitat, Santiago Pérez. Els acords suposaran una espècie de contraprestació per les molèsties i afecció que pot provocar aquestes infraestructures d’alt voltatge a la zona. Per exemple, fa uns mesos el diari apuntava que en el cas de Forcall s’ha aconseguit que els postes d’uns 80 metres d’alçada s’allunyen del casc urbà. En un principi passaven molt prop. A més, les expropiacions comportaran beneficis econòmics als veïns afectats.

El futur eix consta de dos dobles circuits de 400 quilovolts des de les subestacions de Mudéjar i Mezquita (totes dues a Terol) fins la subestació de Morella. Ací, estes línies compartiran recolzaments, quàdruple circuit, per tal de minimitzar l’impacte ambiental sobre la zona afectada que reuneix sis pobles dels Port: Sorita, Palanques, Forcall, Villores, Todolella i Morella.

Des de Red Elèctrica han remarcat que el projecte compta amb totes les autoritzacions administratives oportunes i es troba a falta de la declaració d’utilitat pública per part del Consell de Ministres. Les obres començaran els propers mesos segons la companyia.

L’actuació forma part del nou eix de transport a 400 quilovolts que es ramificarà per tota la Península amb l’objectiu d’incrementar les possibilitats de la xarxa elèctrica actual i poder donar un major i millor sevei davant demandes futures. Per altra banda, des del Mediterráneo s’apuntava també que l’eix Morella-La Plana, que començarà després d’aquest, està despertant més recels i oposició entre veïns, agricultors i ecologistes per les afeccions en 17 municipis de l’est a l’oest de la província.

Més informació: