Les llevantades deixen més de 330 litres de precipitació al massís dels Ports

comarquesnord.cat . Massalió . dilluns, 1 de desembre de 2014 .
Etiquetes: ,

L’alerta meteorològica per al cap de setmana s’ha tancat amb més de 300 litres de pluja al massís dels Ports. L’observatori del Parc Natural -ja en territori català- va arribar a registrar 327 litres de precipitació en només 24 hores, cosa que demostre la força de les llevantades estos dies pel Matarranya. I és que hem tancat novembre amb precipitacions molt importants al territori, després de dos mesos on l’aigua ha estat pràcticament nul·la. Setembre va ser un mes molt plujós, tot el contrari que octubre i novembre. Fins arribar a este cap de setmana. Els rius han crescut de forma important. Els barrancs han tornat a sortir. I alguns rierols, com el riu dels Prats, baixava casi en tanta força o més que el riu Tastavins. El resultat, un Salt de La Portellada espectacular. Portaven molta força també el Matarranya i l’Ulldemó des de la seua capçalera, com també l’Algars, que va obligar a tallar la carretera que connecte Arenys de Lledó amb Horta de Sant Joan el dissabte. Les aigües saltaven per damunt del pont.

Bancals d’olivers anegats d’aigua al nord del territori i fonts eixutes que tornen a brollar al sud del Matarranya. S’han fet portells en alguns termes, com ara Queretes o Beseit, i els despreniments es van repetir a la carretera A-1414, a les Crestes de Fontdespatla. Problemes per accedir a explotacions ramaderes i masos al terme de Pena-roja. El riu dels Vila-Sants no es podia creuar diumenge. Com també problemes en les passarel·les del terme de Beseit. Tot i això, els alcaldes del territori consultats han explicat que “a diferència d’altres temporals, no s’han produït danys importants”. I és que l’aigua no va caure amb molta virulència. Conseqüències positives de cara a les reserves d’aigua. El Pantà de Pena ha vist com en només dos dies ha recuperat 3 hectòmetres d’aigua, que suposen un 15% de la seua capacitat i s’ha posat en el 71 per cent, en garanties per a fer front a les campanyes de la fruita. Al seu pas per Massalió, el Matarranya baixava molt fort.

Si fem una anàlisi de la pluviometria estos dies, a nivell del Matarranya destacarien els 187.8 litres de precipitació que han caigut a l’observatori de la Puntassa, al terme de Coratxà (Tinença de Benifassà) en frontera amb Pena-roja. A l’observatori de Mont-roig s’han acumulat un total de 103.8 litres, mentre que al Pantà de Pena han arribat a acumular-se 141.1 litres de precipitació. Trobem que a Valljunquera han caigut 76.0 litres, mentre que als Figuerals, terme de Vall-de-roures, se n’han acumulat 66.4. Si marxem a pobles veïns, la pròpia Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) recalque els 208.8 litres que han caigut al terme d’Arnes i que justifiquen la gran crescuda de l’Algars. A Maella trobem 45.8 litres de precipitació. I a la comarca dels Ports, trobem que a Sorita s’han acumulat 97.6 litres de precipitació, a Castellfort en tenim 159.4, i a la Mata, 98,4 litres. Encara que Morella és qui s’emporte la palma, ja que els registres de la CHE marquen 225.8 litres des de dijous 27 de novembre.

Més informació: |