El Consorci de Residus, pendent de la decisió que ha pres el Baix Aragó – Casp

comarquesnord.cat . la Vall del Tormo . dilluns, 15 de desembre de 2014 .

L’acord d’abandonar el Consorci per a la recollida de residus urbans que va prendre la Comarca del Baix Aragó-Casp ha portat a debat el futur de l’organisme. En l’última reunió del Consorci, celebrada el passat dilluns 1 de desembre, els representants de les diferents administracions comarcals i ajuntaments van debatre esta situació. “La decisió del Baix Aragó-Casp ha motivat esta reunió extraordinària”, va concretar José Miguel Timoneda, president del Consorci de l’Agrupació Nº7, que va afegir que “a esta reunió s’ha informat a totes les comarques integrants de quina és la situació i també que per ara no s’ha determinat una decisió sobre les mesures que es poden prendre per adaptar-se a la normativa que ens obligue a seleccionar el 50 per cent dels residus” de cara al 2020.

Este últim punt es perfile com el problema que ha portat al Baix Aragó-Casp a optar per la seua sortida. Si bé, esta decisió ha sorprès a l’entitat, ja que en cap moment l’administració comarcal ha posat damunt de la taula cap proposta alternativa. “Ells consideren que és més barat portar els residus directament a Saragossa. Possibilitat que des del consorci no s’ha descartat, però que en casos com este creuen que el més adequat que presentaren la proposta a l’entitat perquè pogués ser debatuda”, va apuntar Timoneda. El president del Consorci va afegir que “ells sempre han estat reticents a dur a terme accions conjuntes. Però hem de tindre clar que si no anem tots junts i no prenem les decisions per consens, les coses no poden sortir bé”.

Tot i el posicionament de la Comarcal del Baix Aragó-Casp, que incompleix els estatuts del consorci que estableixen que la sortida d’alguna de les parts integrants s’ha d’avisar amb un any d’antelació, el Consorci ha decidit donar un temps de marge perquè tots els seus membres facin les reunions pertinents perquè el pròxim dia 17 exposen clarament les seues postures al respecte de tots els temes que l’entitat té sobre la taula. “Ara és moment d’esperar, que cada comarca es reuneixi amb alcaldes o amb tècnics perquè el dia 17 presenten clarament la seua postura. Al Consorci encara no s’han pres decisions. Únicament tenim propostes i memòries de possibles projectes per adaptar-nos a la futura normativa europea”, va aclarir el president del Consorci per la recollida de residus.

Finalment, Timoneda va concretar que “està clar que depèn de la decisió que es prengui en esta reunió el futur de l’entitat serà un o altre, perquè el número de residus pot variar de forma significativa. Però crec que si tots tenim ganes de parlar i arribar a acords, al final podrem trobar una solució, a un projecte que totes les parts implicades valoren com a positiu”.