Una nova solsida a la carretera N-232 preocupe els veïns del sud del Matarranya

comarquesnord.cat . Torredarques . dimarts, 16 de desembre de 2014 .
Etiquetes:

La carretera N-232 donaria per a una novel·la. Accidents, obres pressupostades que no arriben mai, camions que es queden penjats a la Vall d’en Lluna durant mesos… I és que la N-232 s’ha guanyat el nom de carretera maleïda a pols, encara que molts consideren que el nom més oportú és el de carretera abandonada. A inicis de la setmana passada, els veïns de Torredarques van detectar que el mur on està descansant la carretera s’està enfonsant. Com ho escolteu. En el punt quilomètric 89.3, aproximadament, s’ha produït una solsida i el mur s’ha enfonsat més de mig metre amb el conseqüent risc que això pot comportar als usuaris. Un tram de carretera que ja es va ‘apedaçar’ després que les obres de la N-232 es paralitzaren l’estiu de 2010 i que va concentrar dures crítiques per l’estat en el que es va deixar.

El tram de carretera que connecte Torredarques i Mont-roig té problemes de drenatge, i quan plou fort es fan rius i basses d’aigua. Precisament, les fortes pluges del Pont de la Puríssima poden estar darrere dels últims desperfectes. El mur s’ha desplaçat i inclús els senyals verticals que alerten de l’estat d’este tram s’han enfonsat. Luis Ángel Giner és veí de Torredarques i usuari habitual d’esta carretera. “Un veí del poble ens va avisar de la solsida, i hem confirmat que el mur vell que aguantava eixe tram s’ha tornat a solsir”. Giner va concretar que “s’ha obert una bada molt gran” i les tanques de protecció “s’han quedat enlaire”. Els usuaris habituals de la N-232 també van detectar que la solsida ha afectat l’asfalt nou. “Ha baixat la carretera”, va apuntar Giner, preocupat perquè “el mur vell pràcticament està derruït i està tot en perill”.

. ‘Han de ser conscients que passem per aquí tots els dies’

Per ara no s’han anunciat actuacions urgents, encara que els Pressupostos Generals de l’Estat contemplaven una partida pressupostària de 3 milions d’euros per al present 2014 que no hi ha temps d’executar. Els veïns i usuaris s’han posat en contacte amb els responsables de carreteres perquè avaluen els danys i s’estudie una possible intervenció en esta zona. Fa cosa de dos anys, la Vall d’en Lluna va patir una situació pareguda. L’acumulació de fortes precipitacions va ensorrar un mur i la carretera es va afonar. Els veïns que utilitzen a diari la N-232 estan preocupats perquè es puga produir una situació similar. “Han de ser conscients que passem per allí tots els dies”, va recordar Luis Ángel Giner. Al punt 89.3 de la N-232 es va actuar després de la paralització de les obres l’any 2010. “Un pegot que no ha segut suficient”, alerten des de Torredarques.

La N-232 és una via de comunicació habitual entre les connexions del Matarranya i del Baix Aragó amb els Ports, Morella i Vinaròs. Una carretera que en el tram entre Ràfels (Matarranya) i la Pobleta (Els Ports) està pendent d’unes obres que fa més de 20 anys que s’anuncien però que no arriben. En este context, Giner va considerar que “les obres fan falta i són urgents. A la vista està que fins que van paralitzar les obres hem tingut molts de sustos. Això és una carretera nacional. I has d’estar més pendent si vas per esta nacional que si vas per una carretera de qualsevol poble”. Els veïns de Torredarques i de Mont-roig reconeixen que quan plou l’aigua salte amb excessiva facilitat a la carretera, encara que ara mateix el punt més delicat és esta solsida del punt quilomètric 89.3 i que els usuaris esperen que se solucione urgentment abans de que pugui haver un drama.

. La carretera de les mil i una nits

La millora de la carretera N-232 i el seu desdoblament en alguns trams s’ha convertit en una reivindicació històrica de les comarques castellonenques i d’Aragó. No només per a facilitar les connexions entre el mar i l’interior, entre una banda i l’altra del Port, que també, sinó com a mecanisme vertebrador de l’economia rural complint a la vegada uns mínims de seguretat. L’any 2010, quan pareixia que era la definitiva, es van parar les obres de la N-232 en el tram entre Ràfels i la Pobleta. Foment va decidir rescindir el contracte amb l’empresa Rover Alcisa després que presentés una segona modificació del pressupost que suposava un increment del cost de l’obra en un 25 per cent. El Ministeri i l’empresa adjudicatària van arribar a un acord el setembre de 2011 que preveu suprimir el túnel de Mont-roig. Les obres hagueren hagut de començar enguany.

Més informació: