Daudén Ibáñez: “El cost de gestionar els purins s’ha de traslladar a tota la cadena de producció”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 17 de desembre de 2014 .
Etiquetes:

L’especialista en matèria de purins Arturo Daudén Ibáñez va participar el dissabte 13 de desembre a la jornada Contracte de Riu: present i futur de la Conca del Matarranya. Daudén Ibáñez va analitzar en una breu conferència la problemàtica dels purins i va explicar quines són les possibles solucions per a millorar la gestió dels purins. “La gestió dels purins té un problema de costos. Mentre no és trasllado el cost d’esta activitat a tota la cadena de producció, la solució és complicada perquè és impossible que el granger assumeixi tota la càrrega econòmica”, va sentenciar Daudén. Va ser un dels temes que es va tractar en la jornada, un dels problemes del territori que més maldecaps, polèmica i controvèrsia han generat en els últims anys.

En la seua intervenció, Daudén Ibáñez va desgranar quins són els principals problemes i quines són les solucions d’esta problemàtica. En primer lloc, Daudén va donar una visió general d’una situació que, segons ell, està molt condicionada per l’aprovació de la nova llei d’energies renovables i per un desequilibri entre la producció porcina i l’espai agrícola que pot ser receptor dels purins. Així, l’especialista va destacar que “actualment hi ha un gran desequilibri entre la producció porcina existent al territori (i a gran part de l’estat) i les terres agrícoles capaces d’usar els purins com a fertilitzants. Això provoque una saturació de matèria orgànica que està començant a tindre conseqüències negatives”. A la vegada, “la nova llei d’energies renovables ha fet que les plantes de tractament no puguen desenvolupar correctament la teua finalitat per a tractar els purins i aconseguir una rebaixa dels costos gràcies a la producció d’energia”.

. ‘Canviar de lloc el problema i no solucionar-lo’

En segon lloc, l’especialista en gestió de purins va mostrar la seua pròpia visió sobre les possibles solucions a esta situació. En este context, Daudén Ibáñez va assenyalar taxativament que “des del meu punt de vista, el trasllat dels purins a altres zones no és cap solució. Per un costat, perquè supose un cost massa alt. Per un altre costat, perquè no hi ha espais que vulguen acceptar tots estos excedents. I, finalment, perquè considero que bàsicament el que estem fent és canviar de lloc el problema i no solucionar-lo”. Així, el ponent va defensar que “crec que la millor solució és la posada en marxa de les plantes de tractament” de purins. Ara bé. “El que està clar és que el cost d’estes plantes no es pot carregar al 100 per cent sobre els grangers, perquè és totalment inviable”.

Per donar viabilitat a estes instal·lacions, Daudén Ibáñez va explicar que “és necessari traslladar el cost de la gestió a tota la cadena de producció. És a dir, que el cost que val tractar els purins el paguen entre grangers, integradors, cadenes d’alimentació i consumidor final. Si ho fem així, com es fa en altres zones d’Europa, podríem dir que els 3 euros que pague el ramader el podríem cobrir incrementant el preu final del producte en 3 cèntims”. L’expert també va sentenciar que “este trasllat dels costos l’ha de fer l’administració. El que no pot ser és que siguen els ramaderes els que assumeixen tot el cost”.

Finalment, el ponent va voler recalcar que “el problema està aquí i ja estem veient les conseqüències directes que té sobre la població i el territori. El que s’ha de fer no és tapar-se els ulls, sinó treballar perquè l’activitat ramadera sigue sostenible i pugui seguir sent un important actiu a nivell econòmic i social de territoris com el Matarranya”. Però per a això, Daudén Ibáñez va tornar a incidir en que “cal buscar solucions reals i això passe perquè tota la cadena de producció pago els costos dels residus que produeix la producció de carn de gorrino”.

Més informació: