El Matarranya buscarà el sistema òptim de la recollida de l’orgànica a través d’un pla pilot

comarquesnord.cat . Alcanyís . dissabte, 20 de desembre de 2014 .
Etiquetes:

La Unió Europea preveu que de cara a l’horitzó 2020 els països membre reciclen el 50 per cent dels residus que generen. Europa va pel bon camí. Les dades de 2012 posaven de manifest que la Comunitat Europea recicle, de mitja, el 42% dels residus que genere. Si filem prim i mirem estes dades país a país, Espanya encara té faena. Ara mateix està vora el 27 per cent. El Matarranya també té molt de treball, tot i que es trobe entre les comarques de la província de Terol que més recicle. Però això no pareix suficient, i tard o prompte el territori haurà d’assumir el reciclatge de la matèria orgànica. De cara als pròxims mesos, la Comarca del Matarranya estudiarà el sistema òptim de la recollida d’estos residus a través d’un pla pilot. I ho farà comparant el mètode porta a porta en un poble menut i la instal·lació d’un nou contenidor, de color marró, en un de gran.

A meitats de desembre es va celebrar una nova reunió del Consorci número 7, que està buscant les millors fórmules per complir el repte del 50% per al 2020. Tot això, en uns dies tumultuosos per la més que provable marxa del Consell Comarcal del Baix Aragó-Casp del consorci, que ja ho va ratificar en ple ordinari i per unanimitat dels seus representants. En la reunió, cada comarca va presentar les seues propostes per potenciar el reciclatge i arribar en plenes garanties a l’horitzó de 2020. José Miguel Timoneda, president del Consorci 7, va concretar que “cada comarca va manifestar el seu punt de vista”, arribant a diferents acords. I el més destacable de tots ells és “fer un pla pilot al Matarranya”, que se centrarà en “aplicar diferents alternatives per a recollir la matèria orgànica”, reduint així el contenidor genèric.

Este pla pilot estudiarà dos sistemes diferents de recollida. Un dels sistemes “s’aplicarà a un poble de pocs habitants”, on “provarem el porta a porta”. I en uns altres municipis “hem proposat instal·lar un contenidor per a l’orgànica”. Serà una proposta de caràcter experimental, però amb l’objectiu clar de “poder arribar l’any 2020 al 50 per cent del reciclatge”. Les comarques van arribar a un segon acord, que no és altre que “demanar un canvi de sol·licitud d’una partida d’uns 30.000 euros” procedents del FITE 2014 que es volia destinar a estudis d’una estació de transferència. Timoneda va recordar que per davant “encara tenim cinc anys. Però hem de treballar sense para per poder arribar a estos objectius”. Si no, “vindran les corresponents sancions i ens repercutiran a tots”. El pla pilot podria estar preparat per al pròxim mes de febrer.

Durant l’últim Consell d’Alcaldes del Matarranya, la gestió de residus també va tindre molt de protagonisme. Els representants municipals assistents a la reunió van debatre sobre el reciclatge i no van veure descabellat posar un altre contenidor per complir els percentatges que es demanen d’aquí a 5 anys. En este context, alcaldes com el de Vall-de-roures, Carlos Boné, van defensar que “la conclusió és que tenim un repte seriós. Però tenim marge per resoldre’l. Europa ens ho deixat clar: embrutar costarà diners. I s’han de buscar solucions”. Boné va concretar que al ciutadà li pot sorprendre tornar a allò del “porta a porta de fa 20 o 30 anys”, però “pot ser una solució”. Paradigma del qual poden eixir de dubtes en unes setmanes, quan es pose en marxa este pla pilot per mirar quin sistema pot ser el més interessant per créixer en reciclatge.

Més informació: