Valderrobres Patrimonial comence les obres a les escoles de les Germanes

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 9 de gener de 2015 .
Etiquetes: ,

El 2015 que acabe d’entrar vindrà carregat d’il·lusions per a la Fundació Valderrobres Patrimonial. I és que enguany poden veure la llum dos projectes molt engrescadors per a Vall-de-roures en particular i per al Matarranya en general. Per un costat, el Museu i Centro d’Interpretació de l’Art que s’està aixecant a l’antic edifici del Palau, davant mateix de l’església de Santa Maria la Major. L’obra interior està tota finalitzada. Ara s’estan fent algunes de les maquetes que integraran l’exposició. La pròpia Fundació creu que una part del Museu pot estar visitable per a la pròxima Setmana Santa. Per un altre costat tenim l’antiga casa de les Germanes, que es convertirà en un edifici destinat a alberg, biblioteca i escola d’adults. Els treballs van començar a finals de l’any passat i el projecte ha comptat en una partida pressupostària de 257.000 euros procedents del FITE 2014. Per tant, les obres hauran d’estar justificades abans del 30 de juny de 2015. Des de la Fundació creuen que l’edifici podria estar operatiu per a l’entrada del pròxim curs escolar.

El president de Valderrobres Patrimonial, Manuel Siurana, va reconèixer que este 2015 serà il·lusionant. “Les il·lusions sempre han sigut la nostra gasolina per tirar endavant”, va considerar. Siurana es va referir a les obres de l’antic col·legi de les Germanes. “Les obres ja van començar fa més d’un mes. Farem una reforma sencera de l’edifici. Primer ens vam plantejar fer només l’escola d’adults i la biblioteca”, però com les gestions van anar pel bon camí, “treballarem en tot l’edifici”. Els primers passos d’esta rehabilitació integral s’han centrat en tirar els envans d’aquelles plantes on era imprescindible. “Allà on se farà una menor actuació serà a la segona planta, perquè com serà escola d’adults, la divisió de les sales serà casi la mateixa” que hi havia abans, va recordar Siurana. En canvi, a les altres plantes s’han tirat divisòries per adaptar-les al nou ús que tindran. Pel que fa a la finalització de les obres, la inversió a l’alberg haurà d’estar justificada per al 30 de juny. “La biblioteca i l’escola d’adults poden acabar-se més tard”, però per al curs 2015/16 “haurien d’estar perquè al setembre treballaríem des d’allí”.

. Planta a planta

Una vegada acabat, l’edifici concentrarà diversos serveis. Per un costat trobem l’alberg, que estarà a la primera planta de l’edifici. Serà de 52 places. A la tercera planta estaran els serveis d’alberg, amb cuina, menjador i sales d’esbarjo. A la planta baixa hi anirà la Biblioteca Municipal, amb zona de lectura, d’activitats infantils i també la sala d’ordinadors. En estos moments, la biblioteca està a Santiago Hernández. En concret, a la Casa de Cultura. La segona planta serà l’escola d’adults, que ara s’està donant al IES Matarranya. I al soterrani tindríem sales per a fer reunions, així com ara “elements visitables de l’edifici”. En este context, Manuel Siurana va recordar que “els baixos de la Capella de les Germanes seguirà com està”. Allí s’hi fan regularment tallers i actuacions. Però sí que s’ha actuat al soterrani de l’antic col·legi. “Hem escarbat. Hem identificat els antics trulls que tenia l’edifici. Possiblement ho deixarem perquè la gent ho puga veure, amb cristalleria per dalt”. També s’han trobat marques de picapedrer o les baixades a les quadres.

La Fundació Valderrobres Patrimonial té un segon projecte que pot començar a caminar este mateix 2015. Parlem del Museu, situat a la part alta, davant mateix de l’església de Santa Maria la Major. Un projecte que “va a bon ritme. Les obres estan acabades. Ara l’estem equipant”, va apuntar Siurana. El president de la Fundació va recordar que “sin prisa pero sin pausa segur que arribem. Al mes d’abril esperem poder obrir”. Per això, 2015 pot ser un any “carregat d’il·lusions. La qüestió és no parar”, va defensar Siurana, pensant també en nous projectes engrescadors. “Això és com anar en bicicleta. Si pares, caus. Més val no parar, seguir fent i mentre duro la força, allí estarem”.

Més informació: |