La Freixneda demane una depuradora diferent a la que projecte DGA

comarquesnord.cat . La Freixneda . dimarts, 13 de gener de 2015 .
Etiquetes:

La Freixneda no vol la depuradora que ha projectat l’Institut Aragonès de l’Aigua a la vila. Així s’extrau per les al·legacions que va presentar l’equip de govern abans del 26 de desembre del passat 2014. El consistori ja va anunciar fa uns mesos que al·legaria sobre la futura depuradora. No pel fet de depurar, perquè “La Freixneda vol depurar”, sinó pel sistema de depuració que ha triat DGA a la zona 10A. El consistori creu que el Govern d’Aragó ha triat el sistema més car i de menor eficiència per al territori, en uns moments on la contenció econòmica està a l’ordre del dia. En este context, la regidora Ana Marta Romeo va explicar per a Ràdio Matarranya que “hem presentat 13 al·legacions. Totes les al·legacions vénen a dir que no volem el sistema de ventilació prolongada, que seria aquell que ens volen imposar”.

Algunes de les al·legacions vénen marcades pels criteris de cost-eficiència i que “no es compleixen per part de l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA)”. Romeo va considerar que “no és raonable que DGA tingui el dèficit que té i que IAA plantejo un cost de molts milions d’euros per a cinc depuradores de la província”. La regidora de La Freixneda feia menció a les depuradores projectades a Beseit, Queretes, La Freixneda, Pena-roja i Vall-de-roures. Recentment han començat les obres d’esta última. Romeo també va considerar que des de Saragossa “haurien de mirar depuradores més econòmiques i sostenibles”. L’equip de govern també ha al·legat que no s’han presentat comissions de participació ciutadana. Segons va recordar Ana Marta Romeo, quan “toquem aspectes mediambientals està l’obligació de crear-les”.

L’equip de govern de La Freixneda també ha presentat al·legacions sobre altres aspectes com pel mateix procés d’al·legacions. “No és lògic que d’un projecte que prové de l’any 2008 només et deixen un mes -descomptant festius- perquè puguis al·legar”. Des del consistori també han fet menció a la reutilització de les aigües depurades com ara els costos de manteniment. Unes al·legacions que van, en definitiva, en una mateixa línia. “No volem el sistema de depuració que ens volen imposar. En volem un altre, un filtre verd més ecològic que s’adapto a les característiques del poble. Partim de la base que no volem esta depuradora”, va sentenciar Ana Marta Romeo. Recentment, La Freixneda va crear també una comissió especial per estudiar el sistema de depuració òptim per al poble, un sistema participatiu obert a tots els veïns del poble.

Més informació: