Empreses privades estarien interessades en les plantes de purins del Matarranya

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 13 de gener de 2015 .
Etiquetes: ,

La Conca Hidrogràfica del Matarranya té diversos reptes pendents per a este 2015 que acabe d’entrar. I un dels més importants és resoldre la gestió dels purins, situació que va forçar l’any passat Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja a entrar en ‘zona vulnerable’. Enguany pot ser un curs clau per a trobar la solució a la gestió dels residus agrícoles que es generen a l’àrea sud del territori. De fet, està previst que el Govern d’Aragó publico en breu els precs de condicions per licitar la planta de transformació de Pena-roja. Una planta que solucionaria el problema de l’alta concentració en nitrats que ara mateix té la conca del riu Tastavins. Segons ha pogut saber Ràdio Matarranya, diverses empreses privades estarien interessades en les plantes de tractament de residus del Matarranya, una de les quals està completament acabada. La planta de purins de Pena-roja va estar uns anys en funcionament, però va haver de tancar perquè l’alt cost que havien de pagar els grangers la feia inviable.

La gestió dels purins va ser un dels temes centrals de l’última trobada del Contracte de Riu. I en ella, l’expert Arturo Daudén Ibáñez va recalcar que “el trasllat dels purins a altres zones no és cap solució. Per un costat, perquè supose un cost massa alt. Per un altre, perquè no hi ha espais que vulguen acceptar tots estos excedents. I, finalment, perquè considero que bàsicament el que estem fent és canviar de lloc el problema i no solucionar-lo”. Daudén Ibáñez va defensar que “la millor solució és l’entrada en marxa de les plantes de purins”. Un remei que també defensen grangers de l’ala sud del nostre territori, que és la més afectada per estos excedents. En relació a esta matèria, l’alcalde de Pena-roja, que és també president del Consell Comarcal, Francisco Esteve, creu que “este 2015 tindrem novetats. A inicis d’any ha d’haver alguna novetat”, perquè DGA està acabant el prec per a traure a licitar la planta de Pena-roja, condicions que podrien estar damunt de la taula a finals de gener.

Esteve va considerar que “la planta hauria d’estar oberta. Amb la declaració de la ‘zona vulnerable’, els grangers tenim bastants de problemes. Considerem que la planta s’ha de posar en marxa, més encara si hi ha empreses privades que estan interessades en estes plantes per fer altres processos”. Fa unes setmanes, Daudén Ibáñez també va deixar entreveure que “és necessari traslladar el cost de la gestió dels purins a tota la cadena de producció”. Per tant, que no siguen només els grangers els encarregats de pagar un “impost” pels purins, sinó que això repercutís també a les integradores, el consumidor i les cadenes d’alimentació. L’alcalde de Pena-roja veu interessant esta reflexió, recordant que “ara la pataca calenta la tenim els grangers. Això no pot ser. Tenim integradores que estan al marge. I hem de donar passos perquè hi ha zones de grans concentracions de granges que comencen a tindre els mateixos problemes” que al riu Tastavins. Situació que es podria resoldre en les dos infraestructures que té el Matarranya.

Més informació: |