Morella presenta el Sant Antoni, que se celebrarà aquest cap de setmana

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 30 de gener de 2015 .
Etiquetes: , ,

Morella ja està preparada per viure la seva Sant Antoni. En la jornada d’avui, l’alcalde, Rhamsés Ripollés, i Silvia Ferrer i José Darsa, representants del grup que representa el mondongo i la sembrà en la jornada de dissabte de festes, que són els majorals d’aquesta edició, han presentat els actes i les novetats d’aquesta edició. De moment, ja s’han introduït canvis que han estat un èxit, com l’entrada del mallo i la brosta amb cavalleries, i s’espera una gran participació en els actes organitzats per aquest cap de setmana.

Rhamsés Ripollés afirma que “l’existència d’majorals és una garantia de suma d’esforços i d’increment de participació, així que esperem unes grans festes de Sant Antoni”. En aquest sentit, convidava a la participació als veïns i veïnes de Morella i agraïa el treball que estan realitzant els majorals. L’alcalde també ha fet una crida a agafar el testimoni d’aquests organitzadors, perquè l’any que ve també hi haja aquesta figura.

. Programa d’actes
Per la seva banda, els representants del grup que representa la sembra i el mondongo a la jornada de dissabte de festes han fet una explicació dels treballs que han realitzat fins ara i de les novetats d’aquesta edició. Així, els actes s’iniciaran el dijous, amb la benedicció del panoli. L’activitat central del Sant Antoni morellà se celebrarà divendres a la nit, amb la Retreta i, especialment, amb la peculiar representació de la Vida del Sant, la cremà de la barraca i la santantonà. Una de les novetats d’enguany és que el primer acte d’aquesta escenificació es realitzarà al Convent de Sant Francesc, mentre que la segona serà a la plaça de la Basílica Arxiprestal. Quan finalitze, es cremarà la barraca, tindrà lloc una segona part de la santantonà i es farà un sopar popular amb les brases. Per aquesta, cal assenyalar que el capellà, José Ángel Pitarch, ha donat la meitat del porc que li va tocar en el sorteig del bureo del dia de Reis i es torrará per als assistents.

En la jornada de dissabte, es realitzen els actes més solemnes al matí, amb la diana, processó i retaule. A més, en aquesta edició tornaran les Grupes i la benedicció d’animals al migdia. A la vesprada, arribarà la representació del contrabando, la sembrà, la “agostera” i el mondongo, amb la companyia de la Rondalla i els gaiters. Aquest és un altre dels moments únics que caracteritzen al Sant Antoni de Morella. Es tracta d’una desfilada en què s’escenifiquen distintes labors i èpoques del calendari agrícola i que, enguany, al ser els organitzadors part d’esta escenificació, es pretén fer més lluida i mostrar totes les parts de la llaurà. A més, també té lloc la representació de l’enfrontament entre els carabinieros i els contrabandistes. Una altra lluita en què el bé torna a véncer al mal. És un acte totalment improvisat, que conclou amb la captura dels contrabandistes en el carrer Blasco d’Alagó. Sant Antoni conclourà amb la missa als difunts del diumenge.

Cal recordar que els majorals són els encarregats de l’organització de les festes i han comptat amb la col·laboració de nombroses entitats i particulars de Morella. Per la seva banda, l’Ajuntament tornarà a muntar tota la infraestructura necessària ia cedir l’Espai Firal per a l’actuació de dissabte a la nit.

Més informació: | |