Front comú a La Freixneda per a demanar un sistema de depuració més sostenible

comarquesnord.cat . La Freixneda . divendres, 23 de gener de 2015 .
Etiquetes:

El Pla de Depuració ha deixat de costat la divisió existent entre l’equip de govern (PAR + PSOE) i l’oposició (PP) a La Freixneda. Així es va poder demostrar en l’últim ple municipal, celebrat la tarde del passat dimecres 21 de gener, on es va aprovar una moció que va presentar el Partit Popular i en la qual es demane fer una moratòria perquè es puga estudiar la viabilitat d’una depuradora de filtre verd al poble. Una moció que va en la línia de les al·legacions sobre la futura depuradora que fa unes setmanes va presentar l’equip de govern, i que vénen a dir que la vila de La Freixneda no vol la planta que ha projectat l’Institut Aragonès de l’Aigua. La moció, defensada pel regidor José Luis del Valle-Iturriaga, va ser aprovada pels sis regidors que aquella tarde van assistir al ple municipal. A més, s’ha anunciat que pròximament està prevista una reunió amb la DGA sobre el Pla de Depuració d’Aragó.

Del Valle-Iturriaga va defensar que la moció diu “bàsicament que La Freixneda som el poble ideal per a liderar un projecte alternatiu al sistema de depuració que en estos moments està aprovat”, demanant “un pla pilot o experimental” que puga comparar “un sistema de depuració i un altre”. Del Valle-Iturriaga va recordar que “queden multitud de pobles menuts on en un futur caldrà buscar sistemes de depuració”. D’allí que La Freixneda “pot tindre este paper clau” per a recollir “criteris científics”, i passar així de “la mala informació que hi ha sobre les depuradores de Favara i Arnes”, les quals va considerar que donen una informació “que històricament es mou per criteris polítics i no per criteris tècnics”. De fet, el regidor popular va dir que “no són certes les dades econòmiques que es donen a Favara”, com “no són certes les dades de manteniment que es donen ni tampoc les dades tècniques en eixe sistema de depuració”.

El regidor del PP va considerar la depuradora ecològica de Favara com “l’estendard de la CHA de pretendre liderar els valors mediambientals en el sistema de depuració”. Durant el període d’al·legacions al projecte de depuració de La Freixneda, el PP també en va presentar. Tres, per a ser-ne més exactes. En este context, Del Valle-Iturriaga va recordar que “la primera es base en el consens popular de que s’estudio una alternativa, fer una moratòria i no construir cap depuradora fins que puguem presentar al poble les dades i la viabilitat econòmica, financera i mediambiental dels dos sistemes i que ells trien”. La segona fa referència a “què ha passat amb el canon de sanejament, que passe si marxem del Pla de Depuració…” L’última d’elles és més de caràcter tècnic. “Creiem que li han fet un gol a l’ajuntament de La Freixneda perquè l’última modificació inclou una estació de bombeig que no té sentit” perquè ha d’anar per decantació.

Des de l’equip de govern no entenen això “del gol”, sobretot perquè les al·legacions que van presentar a finals de desembre vénen a dir que “La Freixneda no vol el sistema de depuració que ha projectat l’Institut Aragonès de l’Aigua”. Per tant, a les al·legacions no van voler entrar ni en la ubicació de la planta ni en les característiques tècniques de la depuradora perquè directament no la volen. Alguns assistents al ple municipal també es van queixar de que el PP abandero ara ecologisme quan el Pla de Depuració d’Aragó fa anys que està contemplat i no s’havia fet res en anteriors legislatures. Sobre la moció aprovada en ple, l’alcalde de la vila, José Ramón Gimeno, va apuntar que “la moció ha plantejat la possibilitat de fer un altre projecte”. Negociar amb l’administració un altre tipus de depuradora. “Probablement hi ha sistemes alternatius que depuren igual i no costen tants de diners”. En uns dies es pot produir una reunió entre l’ajuntament i DGA.

Més informació: