Es fan noves inversions per a posar en marxa la planta de biogàs de Pena-roja

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 3 de febrer de 2015 .
Etiquetes: ,

Quan els gossos lladren, alguna cosa senten, diu el popular refrany. Fa unes setmanes Ràdio Matarranya va avançar que la planta de tractament de purins i residus ramaders de Pena-roja podria posar-se en marxa en cosa d’unes setmanes. La ràdio va concretar que diferents empreses privades estarien interessades en la gestió de la planta de biogàs, i que el Govern d’Aragó estaria ultimant el prec de condicions per a licitar-la. Recents actuacions a les pròpies instal·lacions de Les Planes entreveuen que l’objectiu de DGA va per este camí: reobrir la planta de residus el més prompte possible i resoldre així un problema important amb els purins que no sol afecte Pena-roja, sinó també Mont-roig i Fontdespatla. En concret, ara s’han instal·lat un grup electrogen de 500 kw i un dipòsit de gasoil que farien possible que la planta de purins funcionés de forma autònoma en el cas de que hi hagués un tall de llum. Pròximament, està previst que s’instal·len les lones de les basses, les quals eviten l’emissió del gas durant el procés de transformació.

Les plantes de residus previstes a Pena-roja i Vall-de-roures van nàixer com la solució a la gestió dels purins, evitant així l’alta concentració en nitrats i algunes problemàtiques com les que està patint en estos moments la conca alta del Tastavins. La planta de Pena-roja va funcionar durant uns anys, però l’alt cost que havia d’assumir el sector primari la feien inassumible. Per un altre costat, la congelació de les primes a les renovables que va aplicar l’any passat el govern de Mariano Rajoy suposaven un altre entrebanc per a posar en marxa les dos plantes de purins del Matarranya. El servei tècnic de l’Institut Aragonès de l’Aigua està treballant en el prec de condicions de la licitació de la planta de Pena-roja. L’interès del sector primari és trobar una solució i complir les restriccions de la zona vulnerable. El trasllat de purins que està finançant la Diputació de Terol no va pel bon camí. I totes les esperances estan posades en la planta de purins. Una planta, per cert, a la que han mostrat interès algunes empreses privades.

Des del territori, l’alcalde de Pena-roja, Francisco Esteve, va explicar en una entrevista que “esperem que esta situació la resolguem el més prompte possible. Hi ha interès per la planta, corre pressa, hi ha necessitat. La planta és un projecte que no pot estar parat i s’ha de tirar per avant. Insistim en que es trague a licitació el més prompte possible. I a partir d’aquí, conèixer quines són les propostes que hi ha damunt de la taula i valorar la situació”. Esteve va reconèixer que “hi ha empreses privades interessades” en gestionar la planta de Pena-roja. El camí aniria per una gestió privada, encara que des del territori sempre han insistit que “s’han de marcar unes pautes del cost que li ha de repercutir al granger”. Al marge de la generació del biogàs i de l’aprofitament de l’aigua calenta, les plantes poden actuar en altres aspectes, com ara els cadàvers d’animals, els alpetxins i la matèria orgànica. Una planta que resoldria la gestió de purins i que al mateix temps crearia llocs de treball.

Més informació: |