Mont-roig licitarà les obres de la Mola en unes setmanes

comarquesnord.cat . Mont-roig . dimarts, 2 de febrer de 2015 .

La primera fase de les obres de consolidació del Massís de la Mola podrien començar en qüestió de setmanes. Així ho va explicar ahir l’alcalde de Mont-roig, coincidint amb la visita del conseller de Política Territorial i Interior de la DGA, Antonio Suárez. Els treballs d’esta primera fase comptaran amb una aportació econòmica de 99.000 euros procedents del Fons d’Inversions de Terol (FITE) de 2014. L’actuació se centrarà en un dels punts més delicats i al mateix temps perillosos del Massís de la Mola. Parlem, més en concret, de les pedres que estan assentades damunt dels dipòsits d’aigua. Unes obres que consistiran en la construcció d’un mur que evito l’erosió de les argiles que hi ha davall l’estructura rocosa.

Óscar Arrufat, alcalde de Mont-roig, va apuntar que “al FITE 2014 vam demanar unes actuacions al Massís de la Mola i ens ho han concedit. Tot bé pel despreniment d’unes roques l’any 2013. Després de les actuacions més urgents, vam presentar un projecte de consolidació de la Mola que puge uns 400.000 euros”. De tota esta inversió necessària, ara “ens han concedit 99.000 euros” que se destinarien a la primera fase d’este projecte. Una actuació que se centrarà “en fer un mur de separació i contenció de les argiles”. Al mateix temps, Arrufat va recordar que “de cara al FEADER hem decidit apostar per este projecte, i hem sol·licitat una subvenció per aferrar les roques. No sabem si ens la concediran, i des d’Interior ens han animat que la sol·licitem també per al FITE 2015”.

. 10 punts crítics

Mont-roig va treballar en la redacció d’un projecte on també han participat la Diputació de Terol a través del seu Departament de Geologia, així com també els serveis tècnics de l’ajuntament. L’estudi geològic va detectar 10 punts crítics a la Mola on caldria actuar el més prompte possible. De tots ells, “actuarem primer en el punt més perillós i també més costós. Hi ha un risc real, perquè el punt més perillós està just damunt dels dipòsits d’aigua”, amb una capacitat d’entre 800.000 i 900.000 litres. Óscar Arrufat va recordar que “davall d’estes roques hi ha una sèrie de capes d’argila que amb el pas dels anys s’ha anat erosionant. Les roques estan cada vegada més exposades. S’ha creat una cova molt gran. Algun dia es podrien despenjar”. Per això “s’ha d’intervindre”.

L’alcalde de Mont-roig va afegir que “el mur anirà darrere dels dipòsits. Per tant, “tenim la dificultat afegida de escometre eixa obra. L’accés no és fàcil”. A la vegada, Arrufat va concretar que “esta setmana o la setmana pròxima volem licitar les obres”. Uns treballs que, cal recordar, se centraran ara en una primera fase. A través del FEADER es voldria adjudicar la segona fase del projecte, que consistiria en subjectar les pedres que estan damunt dels dipòsits. Unes obres que, segons creu l’ajuntament, suposarien una inversió d’uns 150.000 euros. Després quedarà actuar en altres nou punts crítics de la Mola. Una tercera fase que pujaria entre els 80.000 i els 90.000 euros. Primer de tot, però, i tal com va defensar l’alcalde de Mont-roig, cal “actuar en els punt més crític”.

. Treballar per una segona i tercera fase

Des del Govern d’Aragó, Antonio Suárez va concretar que Mont-roig està treballant en “un projecte a la Mola que vol assegurar les roques i evitar problemes futurs”. Suárez va afegir que “l’alcalde de Mont-roig ha plantejat que caldrien també una segona i tercera fase, i li hem dit que al FITE tindrà suport segur perquè els temes de protecció civil són dels que més puntuen”. Pel que fa al FEADER, Suárez va recordar que l’any passat “es van primar molt el cicle d’aigua. Per això va haver moltes ajudes sobre el sanejament i l’abastament”. Esta vegada se primen molt “les urbanitzacions integrals i també serveis econòmics que poden generar activitat i economia als pobles”. En unes setmanes es pot saber quins projectes seran finançats a través del FEADER.