Subvencionar el trasllat de purins fins a la depuradora de Pena-roja, millor opció per a treballar en zona vulnerable

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 10 de febrer de 2015 .
Etiquetes: ,

El sector primari de la conca del riu Tastavins veu en la posada en marxa de la planta de tractament de residus agraris de Pena-roja l’opció més sensata per a gestionar els purins i complir així amb les restriccions de la ‘zona vulnerable’. Una planta de purins que, segons va avançar Ràdio Matarranya fa uns dies, pot reobrir en cosa d’unes setmanes. De fet, i segons fonts pròximes al Govern d’Aragó, s’estan acabant de redactar els precs de condicions per licitar la planta. Al mateix temps, s’estan fent noves actuacions a la planta, centrades en el funcionament autònom de les instal·lacions en el cas de que hi hagués un tall de llum. Pròximament, està previst que s’instal·len les lones de les basses, les quals eviten l’emissió del gas durant el procés de transformació del purin. Una planta que “corre pressa” posar en marxar i que algunes empreses privades ja han anunciat que estarien interessades en gestionar.

Des del sector primari, el president de ACRIPORTE, Manolo Esteve, no va amagar que “el granger està vivint” la declaració de ‘zona vulnerable’ amb “totes les restriccions que hi ha, pendent de si es pot donar alguna solució definitiva”. Esteve va considerar que la planta de purins “és l’opció més sensata i la primera opció”. Com a alternativa està el trasllat de purins. Una segona opció que a la conca del Tastavins no està tenint l’efecte que sí beneficie la zona del Maestrat i d’Andorra. El president de ACRIPORTE va afegir que “on més purins s’han mogut és a la zona del Maestrat, on tenen una infraestructura muntada, i després a la zona d’Andorra, que té zones de regadiu bastant a prop. Aquí hem traslladat una mica de purins cap a Queretes”. I és que traslladar els purins des del Matarranya a les zones de regadiu és molt car i poc eficient. Això sí. Veurien amb bons ulls subvencionar el trasllat de purins des de les explotacions a la planta de Pena-roja.

En este sentit, Manolo Esteve va dir que “una part de la subvenció” que arribe des de la Diputació “es podria dedicar a la depuradora de Pena-roja, via subvenció de transport o via depuració”. Cosa que beneficiaria els grangers de Pena-roja, Fontdespatla i Mont-roig. En el cas de que la planta de purins no fos possible, la segona opció seria traslladar els purins a altres zones. Una alternativa que, segons Esteve, hauria d’anar acompanyada d’inversions addicionals. En una entrevista a Ràdio Matarranya, Esteve va defensar que perquè esta opció sigue factible, “caldria crear basses de receptació a Alcanyís”, així com també canviar de camió per al transport “perquè tingue un cost assumible per al granger”. I és que els camions que s’utilitzen a la zona del Tastavins estan pensats per anar per pista i tenen un consum molt alt de combustible. Des del territori, però, veuen esta opció com la menys factible i aposten per la depuradora de Pena-roja.

Pel que fa a les informacions que mou el sector primari, saben de les notícies que estan eixint als mitjans i que parlen de que la planta està “a punt de licitar”. En este sentit, Manolo Esteve va defensar que “estem pendents de que sigue efectiu i que no sigue una promesa perquè tenim les eleccions tan a prop”. El sector agrari del Tastavins creu que és de vital importància trobar una solució a la gestió dels purins al territori, recordant també que en cas contrari “els projectes que es volen impulsar al territori xocaran amb el mode de vida d’esta zona nostra”, referint-se al projecte contemplat al Mas d’Arsís. A la vegada, Manolo Esteve va diferenciar entre la gestió dels purins existent al Tastavins amb la de Vall-de-roures. “La diferència és que a la zona del Matarranya no són deficitaris de terra, cosa que aquí sí. També crec que la depuradora de Pena-roja hauria d’anar separada de la de Valderrobres. La d’aquí dalt ja ha funcionat”.

Més informació: |