La Comunitat Valenciana registra el seu rècord de celebració de bous al carrer

comarquesnord.cat . València . dimarts, 10 de febrer de 2015 .
Etiquetes: ,

El conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaría, ha indicat, després de la Comissió de Festejos Taurins Tradicionals de la Comunitat Valenciana, en la qual s’ha presentat la Memòria de ‘bous al carrer’ 2014, que la Comunitat va celebrar el passat any 7.866 festejos d’este tipus, registrant així la seva xifra rècord quant a nombre de festejos.

Concretament, aquest increment històric va suposar la celebració de 3.662 festejos a la província de Castelló (el 47%), 3.092 a València (el 39%) i 1.112 a Alacant (14%). D’aquesta forma, el titular de Governació i Justícia ha destacat que el nombre de festejos taurins “s’ha incrementat en més d’un 28% respecte a l’any anterior, la qual cosa demostra el gran arrelament dels ‘bous al carrer’ al nostre territori i l’esforç dels municipis per gaudir d’aquest tipus de festejos que són, sens dubte, una dels nostres senyals d’identitat”.

En aquest sentit, Santamaría ha assenyalat que 284 municipis de la Comunitat van sol·licitar la celebració de festejos de ‘bous al carrer’. Concretament, a la província de Castelló van sol·licitar celebrar aquest tipus de festejos 129 municipis (el 45%), a València 119 (el 42%) i a Alacant 36 (el 13%).

Respecte a les modalitats dels festejos celebrats al llarg de 2014, destaca la solta de vaquilles amb 3.519. Li segueixen, el bou embolat amb 2.016 festejos, els ´bous de vila´ amb 896 i els bous cerrils amb 858. Entre la resta de modalitats es troben 382 ‘encierros’, 83 bous en corda , 61 festejos de ‘bou a la mar’ i 51 festejos de retalladors.

El conseller de Governació i Justícia, ha ressaltat que la província de Castelló torna a liderar la celebració de festejos taurins tradicionals quant a les modalitats de vaquilles, amb 1.653 (suposa el 47% del total autonòmic), bou embolat amb 1.175 (representa un 7% més que la temporada anterior i un 58% del total dels quals s’efectuen a la Comunitat) i 654 bous cerrils (xifra que suposa el 75% dels cerrils que tenen lloc en tota la Comunitat).

Així mateix, Santamaría ha destacat que els ‘encierros’ consoliden el seu creixement i ha destacat que “la seva espectacularitat i intensitat fan que en 2014 hagin crescut un 32,4% pel que fa a la temporada passada; i suposen el 4,8% del total de festejos de bous a la Comunitat”.

Quant a la resta de modalitats: retalladors, bou en corda o bou a la mar tenen un espai més delimitat però no menys important ja que totes elles es mantenen en xifres equivalents a la temporada anterior.

. Nou reglament
Santamaría ha afirmat que la legislació vigent a la Comunitat Valenciana és la més estricta en aquesta matèria i la Generalitat vetlla per la seguretat del públic i el respecte pels animals en els festejos taurins. Per aquest motiu, el conseller ha recordat que “estem tramitant un nou reglament per als festejos de bous al carrer que té entre els seus objectius: dotar-los de major seguretat, reduir els tràmits administratius necessaris per a la seva autorització, permetre que sigui una tradició universal així com aconseguir una major implicació i responsabilitat de l’Administració Local i Autonòmica”.

El conseller de Governació i Justícia també ha ressaltat que en 2014, per iniciativa de la Comunitat Valenciana i sumada a altres quatre Comunitats Autònomes, el Ministeri d’Educació Cultura i Esport i sectors com el ramader i de penyes aficionades, ha aconseguit l’aprovació del “Pla de Foment i Protecció dels Festejos Taurins Populars”.

Una altra novetat de 2014 ha estat la creació dels Premis Taurins de la Comunitat Valenciana en dues modalitats: Premis Espectacles taurins en plaça de bous i Premi Festejos Taurins Tradicionals (bous al carrer). En aquest sentit, el titular de Governació i Justícia ha subratllat que precisament s’ha designat a Luis Garnes com a vocal representant del jurat d’aquests Premis.

. Formació
Així mateix, Santamaría ha explicat que en 2014 es van celebrar les Jornades de formació per a presidents i delegats governatius de places de bous amb sis sessions, en les quals van participar 68 persones. A més, l’any passat es van celebrar les VI Jornades de ‘Bous al Carrer’ en les quals van participar un total de 260 assistents.

Finalment, el conseller de Governació i Justícia ha afirmat que la Generalitat va a continuar treballant per defensar “una dels senyals d’identitat més arrelada de la Comunitat Valenciana com són els festejos taurins tradicionals, que formen part de la nostra idiosincràsia i dels nostres costums com a poble, que el proper mes de març seran declarades BIC”.

Més informació: |