Morella acollirà el quart Early Music Morella, que s’ha consolidat com un dels cursos i festivals de música medieval i renaixentista més importants

comarquesnord.cat . València . dimecres, 11 de febrer de 2015 .
Etiquetes: , ,

Morella albergarà a l’estiu el IV Early Music Morella (Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista), que ja s’ha consolidat com una de les principals trobades de música antiga. Avui s’ha presentat a la seu de la Universitat Menéndez Pelayo de València aquesta quarta edició, que tindrà lloc entre els dies 18 i 23 de juliol, i que comptarà amb concerts, classes, exposicions, visites guiades o audicions en marcs impressionants. El Early Music Morella tornarà a reunir importantíssims músics provinents de diferents països, com ara el guanyador de diversos Grammy, Glen Vélez, així com amb Capella de Ministrers, on el seu director, Carles Magraner també és l’organitzador del curs. Aquest curs i festival també es presentarà en les pròximes setmanes a Madrid i Barcelona.

A la presentació d’avui han participat el director de Culturarts, José Luis Moreno, el director de l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques, Vicent Guimerà, el director de la Seu UIMP València, Agustín Domingo, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el Diputat de cultura i Arxius de Diputació de Castelló, José Luis Jarque, i el director del curs i de Capella de Ministrers, Carles Magraner. A la presentació també han estat el gerent de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Pablo Torrella, i el vicepresident de la UNESCO València / Mediterrani, Alejandro Mañes.

El primer edil morellà, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquest curs i festival s’ha convertit en una referència en el món de la música medieval i renaixentista i cada vegada són més els veïns i visitants que gaudeixen de les activitats que s’organitzen i també de la nostra localitat, ja que aquests dies són una gran oportunitat per gaudir de la cultura, el patrimoni o la gastronomia de la nostra ciutat”. A més, afegeix que “la unió entre la història i el patrimoni de Morella i el talent dels professors i alumnes d’aquest curs, és una combinació perfecta que ens trasllada a l’època medieval”.

En aquesta ocasió, el Curs, que tindrà lloc entre els dies 19 i 24 de juliol, centra el punt d’atenció a la Mística, entesa com una experiència universal natural a les Tres Cultures, i en la qual la música és fonamental per transportar la raó, el coneixement i els sentits. Coincidint amb el 700 aniversari de la mort del cabalista i teòleg mallorquí Ramon Llull i el V centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús, es genera l’entorn del Curs i Festival en el qual s’aprofundirà en el concepte intercultural de la mística des de l’Edat mitjana al Renaixement. Amb motiu d’aquesta efemèride Carles Magraner, encapçalant l’ensemble Capella de Ministrers, inaugurarà el IV Curs i Festival de Música Medieval i Renaixentista de Morella amb un programa especial de concert que commemora aquesta celebració: Mística: paisatges sonors de l’itinerari fundacional de Santa Teresa de Jesús.

A més d’aquest concert, el festival tindrà vuit actuacions més, en marcs espectaculars com els salons gòtics de l’Ajuntament de Morella, l’Església Arxiprestal de Santa Maria la Major, construïda entre 1265 i 1330, i en la qual es pot contemplar l’orgue històric de Turull, i el Reial Convent de Sant Francesc, fundat el 1272, i que conserva un claustre gòtic on podem trobar a la seva Sala Capitular una pintura mural del segle XV representant una dansa medieval: la dansa de la Mort, motiu axial del Curs des la seva creació.

A més, el programa preveu visites guiades al castell de Morella, exposicions, conferència o audicions, tot això per submergir als veïns i visitants en l’essència de l’Edat mitjana. En aquesta edició també es tornarà a comptar amb la participació del guanyador de 4 premis Grammy, Glen Vélez, que també oferirà un concert en solitari el primer dia de festival.

Més informació: | |