El factor migratori dispare la despoblació al Matarranya

comarquesnord.cat . Calaceit . dimarts, 17 de febrer de 2015 .
Etiquetes:

La despoblació és una realitat que afecte la majoria de pobles del Matarranya. Excepte Vall-de-roures i La Freixneda, tots els municipis del territori han perdut veïns en els últims 15 anys. Un retrocés demogràfic que en els últims cinc anys ha afectat en 450 habitants al Matarranya. L’envelliment de la població és un dels factors que està darrere d’esta realitat. Però recentment se n’ha afegit un altre. Parlem de la migració. Per segon any consecutiu, i degut a la crisi, estrangers residents al Matarranya han decidit marxar al seu país d’origen o buscar més sort en altres comarques o territoris. De fet, dels 139 habitant que ha perdut el Matarranya en només un any, 57 d’ells serien d’origen estranger. Això ens diu que 4 de cada 10 habitants que va perdre el Matarranya el 2014 procedien d’altres països.

Estos símptomes demogràfics es van començar a patir l’any 2013. En aquella ocasió, el Matarranya va perdre 103 habitants, dels quals 40 eren nascuts a l’estranger. De l’any passat a 2013, el Matarranya va perdre jóvens i va jugar jubilats d’origen estranger, encara que proporcionalment el que més va perdre van ser veïns d’entre 16 i 65 anys. Si l’any 2013 hi havia empadronats 894 persones d’eixe grup nascudes a l’estranger, l’any passat va baixar a 837, cosa que supose un descens del 6.38 per cent. Per la seua part, els menors de 16 anys nascuts a l’estranger representen pràcticament el 20% del veïns d’eixe grup d’edat. O el que és el mateix: 1 de cada 5 xiquets del Matarranya és d’origen estranger. Pel que fa poble a poble, destacar que aquell que ha perdut més població estrangera és Calaceit. I el poble que n’ha guanyat més és Pena-roja.

Filant prim, Calaceit ha perdut un total de 20 veïns d’origen estranger en només un any. Li seguirien Mont-roig, que n’ha perdut 11, i Beseit, que n’ha perdut 8. La Freixneda també ha perdut habitants estrangers d’un any a l’altre, un total de 6. Vall-de-roures n’ha perdut 5, mentre que a Fórnols, Fontdespatla i la Vall del Tormo n’han perdut 4. També han perdut veïns d’origen estranger a Torredarques, la Torre del Compte i Valljunquera (-2). Per la seu part, Arenys de Lledó, Queretes i Lledó es queden com estaven. L’any passat van guanyar població d’origen estranger quatre municipis del Matarranya. El poble que més en va guanyar és Pena-roja, amb un total de 5. A Massalió, la població d’origen estranger ha crescut en 3, mentre que a Ràfels ho ha fet en 2 veïns. En el cas de La Portellada ho ha fet en 1 veí.

Més informació: