La rehabilitació del tram de la muralla i torres de la Pardala i Sant Francesc avança amb l’adjudicació de la redacció del projecte

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 17 de febrer de 2015 .
Etiquetes: ,

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, l’adjudicatari de l’elaboració del projecte tècnic de rehabilitació de la muralla i torres de la Pardala i Sant Francesc, Carlos Quevedo, i el director dels museus de Morella, Carlos Sangüesa, van realitzar ahir la primera reunió de treball per avançar en la recuperació d’aquesta zona. Així, la propera setmana, un equip especialitzat en medicions visitarà el castell de la localitat per començar l’elaboració del projecte. Aquest, adjudicat per part de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE), ascendix aproximadament a 40.000 euros i assentarà les bases per a la important rehabilitació d’aquesta zona del castell.

L’alcalde de Morella ha indicat que “aquesta reunió ha estat positiva i és el primer contacte de treball amb l’empresa adjudicatària del projecte, perquè després es duga a terme aquesta important actuació que permetrà rehabilitar la zona de les torres de Sant Francesc i la Pardala i servirà per continuar millorant en l’avançat estat de rehabilitació del patrimoni monumental”. Rhamsés Ripollés recordava que “és un dels nostres objectius poder aconseguir que es rehabilite aquesta zona. Durant 2014 hem tingut diverses reunions amb l’IPCE i hem enviat tota la informació, ja que la zona de la Torre de la Pardala presenta un important deteriorament i necessita d’actuació amb certa urgència”.

 
 

 

D’aquesta manera, la setmana que ve es desplaçarà un equip tècnic a realitzar les medicions d’aquesta zona del castell. Malgrat això, les visites a la fortalesa no es veuran afectades. Tal com indicava el plec de condicions del IPCE, aquest projecte, que es realitzarà durant els propers mesos, desenvoluparà una proposta d’intervenció en aquest tram de muralla i torres, que suposarà una inversió total d’uns 800.000 euros. Des de l’Ajuntament s’espera que l’elaboració del projecte i, sobretot, les posteriors tramitacions i consignacions pressupostàries siguen ràpides i suficients perquè entre 2015 i 2016 es puga dur a terme aquesta intervenció tan destacada dins del nostre patrimoni.

Cal assenyalar que la Torre de l’Pardala està a l’interior del castell, just al costat del cos de Guàrdia i la Tahona, que es troben en el mateix anell que el Palau del Governador. Mitjançant aquesta actuació, s’intervindrà també a la torre de Sant Francesc i al mur que el porta fins a la de la Pardala. És a dir, es tracta de la part que queda darrere d’on es troba l’estàtua del general Cabrera. Cal recordar que la Torre de la Pardala va ser batejada amb el nom de l’heroïna morellana que va lluitar contra les tropes napoleòniques a principis del segle XIX. Josefa Bosch, coneguda com La Pardala, va ser arrestada i va romandre tancada set mesos en aquest lloc, fins que va ser penjada en els convents de Sant Francesc i les monges.

Més informació: |