La Freixneda i Valljunquera, les antípodes de la migració al Matarranya

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 19 de febrer de 2015 .
Etiquetes:

Les últimes dades facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística posaven de manifest que el Matarranya segueix perdent població. En només 5 anys, la població a la comarca ha retrocedit en 450 habitants. I des de 2013, i per primera vegada, este retrocés també afecte en població d’origen estranger. En estos moments, els veïns del Matarranya que són originaris d’altres països representen el 12.64 per cent de la població, quan fa dos anys eren el 13.39 per cent. Són 97 veïns dels 242 habitants que ha perdut este territori en només 2 anys. De fet, i durant este període de retrocés, la despoblació ha caigut un 8.29 per cent al Matarranya quan parlem de veïns d’origen estranger. Si fem un anàlisi poble a poble, proporcionalment s’han produït alt-i-baixos importants. Però els números que mou Vall-de-roures, que és el poble que concentre més migració, destaquen que la població estrangera ha caigut en un 6.61 per cent.

L’anàlisi del padró pose de manifest alguns aspectes rellevants. Entre ells, per exemple, que La Freixneda i Valljunquera estan a les antípodes de la migració al Matarranya. A La Freixneda, la població d’origen estranger represente el 22.65% dels seus veïns. És a dir, que dels 468 veïns empadronats, un total de 106 provenen d’altres països. En el cas de Valljunquera, la població estrangera només represente el 1.37% del total, on només hi ha empadronades 5 persones nascudes a altres països dels 365 habitants que té el poble. La capital del Matarranya, Vall-de-roures, concentre gran part de la població estrangera del territori. Els empadronats d’origen estranger suposen el 18.74 per cent dels veïns de Valderrobres, i els 438 veïns d’origen estranger empadronats a la capital del Matarranya representen, a la vegada, el 40% dels 1.073 veïns estrangers que viuen a tota la comarca. El Matarranya va arribar a tindre un màxim de 1.170 veïns d’altres nacionalitats.

. Romania i Marroc

Pel que fa als països d’origen, són Romania i Marroc els més representatius. De fet, les dades de l’INE desprenen que dels 1.031 veïns del Matarranya nascuts a l’estranger, un total de 378 són d’origen romanès. Això represente el 36.6 per cent del total. En segon lloc trobem els marroquins, que representen el 23.76 per cent gràcies als 245 veïns del Marroc. En el cas del Matarranya, també té una representació important la comunitat anglesa. De fet, 71 veïns d’origen estranger són nascuts al Regne Unit, i representen el 6.89 per cent de la població migrada. També trobaríem Ucraïna, aportant 51 veïns, a Colòmbia, que aporte 26 veïns, Alemanya, que n’aporte 24, o França, que n’aporte 22. Poble a poble, trobem casos remarcables. Entre ells, Arenys de Lledó, on la comunitat predominant és l’anglesa. A la Torre del Compte predomine la comunitat francesa. En els altres pobles, generalment romanesos i marroquins.

Més informació: