El sector crític veu “aigües tèrboles” al voltant del Pla de Depuració

comarquesnord.cat . Saragossa . divendres, 20 de febrer de 2015 .
Etiquetes:

Les aigües on descanse el Pla de Depuració d’Aragó continuen molt agitades. Veïns i representants municipals de diferents pobles d’Aragó, entre ells del Matarranya, van participar dimecres a una reunió per estudiar alternatives a les depuradores intensives que plantege l’Institut Aragonès de l’Aigua. El sector crític al Pla de Depuració i a les depuradores projectades pel Govern d’Aragó es va trobar a Saragossa, on va posar damunt de la taula alternatives més ecològiques, més econòmiques i més acordes a la realitat de pobles menuts com poden ser els del Matarranya. Una trobada en la que van assistir diferents experts i des d’on es va demanar, directament, la supressió de l’Institut Aragonès de l’Aigua per considerar-lo un ens opac.

En una entrevista concedida a Ràdio Matarranya, l’expert i professor emèrit d’anàlisi econòmica de la Universitat de Saragossa, Pedro Arrojo, va dir que “es tractava de fer una reunió després de moltes altres consultes, al voltant del Pla de Sanejament que estem seguint des de la Red de Agua Pública de Aragón (RAPA)”, en la qual es van plantejar alternatives reals i més sostenibles que les depuradores que vénen plantejades per l’Institut Aragonès de l’Aigua. Arrojo, crític al Pla de Depuració, va recalcar que “el pròxim Govern d’Aragó es trobarà un regal enverinat”, que no és altre, “per molt que ho amaguen, que un sistema en fallida tècnica”. A la reunió van assistir una trentena de persones, entre elles representants del Matarranya.

Arrojo va recalcar que “natres ens dirigim a tots, independentment de la ideologia o el partit que governe als ajuntaments”, i va posar de manifest que estem “en una situació greu que algun dia rebentarà”. L’expert en la matèria va defensar que “a Aragó, la bombolla financera i de la construcció s’ha transformat en la bombolla de l’aigua i del sanejament”, amb “seriosos indicis de corrupció”. I “no cal ser molt arriscat” per a manifestar “que el dia que es faci, i es farà, una auditoria econòmica i financera, saltarà l’escàndol”. Arrojo va considerar el Pla de Depuració com “una qüestió que a l’Aragó mou centenars de milions obscurs on no hi ha manera de conèixer, en la majoria dels casos, els contractes que ha firmat l’Institut amb les empreses concessionàries”.

. El cas del Matarranya

En el cas de la comarca del Matarranya, cinc de les set depuradores previstes o bé han superat el període d’al·legacions o bé estan en construcció. La de Vall-de-roures es la que tenim més avançada. S’ha començat a aixecar. Les altres quatre, que són Beseit, Queretes, La Freixneda i Pena-roja, han tancat període d’al·legacions i en qüestió d’uns dies podríem saber la resposta d’elles. Al respecte, Pedro Arrojo va remarcar que “ara s’ha pegat una accelerada, en particular al Matarranya, licitant noves depuradores, que no signifique altra cosa que entregar al pròxim govern un paquet de compromisos que si volgueres tirar enrere et supose indemnitzar les empreses”, encara que estes “no hagin posat ni un tovot”.

El professor Pedro Arrojo va afegir que “una altra qüestió molt vergonyosa” que trobem a la zona del Matarranya és que excepte Favara, a qui va catalogar del poble revel, “la resta de pobles van cedir les seues competències a DGA. Les empreses no van complir els contractes i els pobles han estat pagant un canon de vessament màxim. Estan pagant una cosa que no és culpa d’ells”. Per això, “a les empreses que no han complerts, se’ls hauria d’exigir danys i perjudicis per compensar els consistoris, i com a mínim retornar-los els diners que han pagat a la Confederació Hidrogràfica”. Encara que el més greu de tot és que una possible fallida de les depuradores a Aragó podria suposar el retorn de les competències als ajuntaments, i que els pobles hagen d’assumir el seu manteniment.

Pedro Arrojo va ser clar. “Creuen que Saragossa pagarà els sobrecostos de depuradores sobredimensionades i de tecnologies inadequades. Però Saragossa té unes propostes molt clares. Serem solidaris, però no serem burros. No serem solidaris amb un negoci obscur, privat i sobredimensionat on Saragossa pagarà els plats trencats i sobrecostos de les coses mal fetes”. L’expert va afegir que “entenc a la gent de Favara, de Queretes, de La Freixneda, que diuen que ens estan enganyant”, animant a “no sotmetre’s al xantatge polític d’un govern que està mort, al que li queden pocs dies al govern”. Arrojo va sentenciar que independentment de qui governo al maig, “proposem que dissolgui l’Institut Aragonès de l’Aigua perquè és un niu obscur on creiem que hi ha corrupció”.

Més informació: