L’Institut Aragonès de l’Aigua no vol sentir parlar de les ‘depuradores verdes’

comarquesnord.cat . La Freixneda . dimecres, 4 de març de 2015 .

El Pla de Depuració d’Aragó ha escrit un nou capítol en la seua novel·la particular al Matarranya. Dilluns, l’ajuntament de La Freixneda va manar paralitzar les obres de la futura depuradora que s’ha d’aixecar al poble perquè no s’ha presentat la documentació necessària per a l’inici d’obres. En concret, segons van manifestar els representants del consistori, és imprescindible la llicència ambiental d’activitats classificades, més si parlem d’una inversió superior al milió d’euros. Nou enrenou entre la DGA i consistori sobre un projecte de depuració que no volen al poble. Dimecres de la setmana passada, en una reunió oberta a tot el poble i a tota la comarca, veïns del territori van estudiar alternatives més econòmiques i més ecològiques a la depuradora que plantege Govern d’Aragó. Però l’Institut Aragonès de l’Aigua té clar que no vol estudiar esta postura i no vol sentir parlar de les ‘depuradores verdes’.

Dimecres va haver esta trobada. Dijous va arribar una notificació de l’Institut Aragonès de l’Aigua que anunciaven l’inici d’obres. Divendres van arribar les màquines. I dilluns volien començar. Les obres van ser paralitzades. I això va mosquejar molt els tècnics de l’Institut Aragonès de l’Aigua. La regidora del PAR a La Freixneda, Ana Marta Romeo, va recordar que “dijous vam rebre una comunicació” que anunciava que “en breu començarien les obres. La secretaria interventora els va contestar que, tot i que les obres estan declarades d’interès autonòmic i no necessiten llicència d’obres, sí que precisen de llicència ambiental d’activitats classificades”. Romeo va afegir que “això té una lògica. Quan posterior a les obres hi ha una activitat, s’ha de declarar la llicència d’activat. Si es decideix començar les obres i es denegués la llicència d’activitats, qui indemnitzarà eixa empresa constructora?”, va argumentar la regidora de La Freixneda.

Ana Marta Romeo va concretar que “no podem deixar començar les obres fins que la llicència d’activitats sigue favorable”. Al mateix temps, des del consistori van explicar que el mateix dilluns, als pocs minuts de paralitzar les obres, “van aparèixer els tècnics de l’Institut Aragonès de l’Aigua perquè no sabien per quin motiu va passar això” i que van arribar molt mosquejats. A Beseit, Pena-roja i Vall-de-roures ja s’han fet algunes intervencions, com ara moviments de terres. Llavors, per què a La Freixneda, no? Era una pregunta que tenia una resposta preparada des del consistori. Romeo va afegir que “hi ha certa discrepància jurídica, perquè ells diuen que poden començar. Però per ara, no es poden iniciar les obres”. I és que la regidora creu que “és una bogeria deixar començar una obra pressupostada en 1,1 milions d’euros quan està la possibilitat de que l’emissió de la llicència sigui desestimada”.

Des de l’ajuntament preguntaven pels informes de cohesió social, de preguntar al poble si volien o no la depuradora. Des de l’Institut Aragonès de l’Aigua responen que “haver-los demanat”. Una vegada demanada, la llicència d’activitats classificades pot tardar un màxim de 4 mesos, en funció del que es trigue en estudiar-la, valorar-la i considerar si resulte favorable o és desestimada. Al mateix temps, Ana Marta Romeo va reconèixer que “la nostra batalla, que és demanar que canvien la depuradora, està perduda. Diuen des de l’Institut Aragonès de l’Aigua que estes depuradores no són vàlides. Tenim un contracte firmat i l’haurem de fer complir en tots els sentits”. La DGA reitere una i mil vegades que les ‘depuradores verdes’ no compleixen paràmetres. Casualment, totes les autonomies excepte Aragó (i Madrid, però que té unes poblacions molt grans que fan complicat instal·lar les plantes verdes) advoquen per les depuradores ecològiques en poblacions menudes.