La Federació de Municipis demane retirar l’esborrany del nou decret que regule les festes taurines

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 6 de març de 2015 .
Etiquetes:

La Federació Aragonesa de Municipis, Comarques i Províncies (FAMCP) ha demanat al Govern d’Aragó la retirada de l’esborrany sobre el nou decret que regule les festes taurines a la comunitat. Segons va dir Carlos Boné, president de l’entitat, en una entrevista a Ràdio Matarranya, l’aplicació d’este nou reglament “suposaria, en la pràctica, la reducció d’estos actes a molts pobles, si no la desaparició total dels actes taurins a molts municipis d’Aragó”. En el cas del Matarranya, es viuen festes taurines a Queretes, Mont-roig, Lledó, Calaceit i Vall-de-roures. Recentment se n’han recuperat també a la Vall del Tormo i Pena-roja.

A mitjans del passat mes de febrer, el Govern d’Aragó va traure a informació pública el projecte de decret del Reglament de les festes taurines populars a Aragó. Este nou document, que modifique la normativa vigent, ha suscitat bastant de rebuig entre els representants polítics locals del territori.

Este desacord entre la gran majoria d’ajuntaments es va veure reflectit en la reunió del grup de treball de la Federació de Municipis Festes Taurines Populars d’Aragó, celebrat el passat dimecres 25 de febrer. De fet, finalitzada la sessió de treball en la que es va analitzar el nou reglament, l’entitat va fer públic que ha decidit demanar al Govern d’Aragó la retirada íntegra del text. “Hem estat estudiant el text i finalment hem arribat a la conclusió que és preferible demanar la seua retirada que presentar el gran número d’al·legacions que pensem que serien necessàries segons la nostra opinió”, va explicar Boné.

Entre els punts més conflictius del document tret a informació pública està la premissa de tindre una tradició provada de l’acte per a sol·licitar l’autorització per a poder celebrar-lo, com també les noves remuneracions i característiques que es demanen per als directors de lídia, l’exigència d’una UVI mòbil quan participen bous als espectacles, o el canvi de l’estructura de les barreres de seguretat, entre altres. “El tema de la tradició pensem que és molt injust perquè, complint totes les altres mesures ,pot ser que un poble que té tradició puga organitzar la festa i un altre que vol començar a fer estos acte, no. Respecte als directors de lídia i les UVI, la nostra postura és molt clara. És una cosa totalment impossible de complir perquè un 15 d’agost no hi haurà prou directors ni prou UVI perquè es puguen celebrar totes les activitats taurines que es programen habitualment en estes dates”, va defensar Boné. El president de la Federació també va concretar que “si entrem en el tema econòmic, que ja està prou complicat, el nou reglament supose un clar encariment dels actes. A més de pujar la remuneració als directors de lidia per cada sessió, també s’especifique que les barreres horitzontals, avalades per experts i que tenim a la majoria de municipis, s’han de canviar per barreres verticals…” Per tant, “un gasto que no tots els pobles podran assumir”.

Segons el president de la Federació de Municipis, si esta norma entre en vigor tal i com s’ha publicat al BOA, farà que “molts de pobles hagen de reduir el número de festes taurines que fan i, en alguns casos, estes activitats desapareixeran de les festes locals”. Per tots estos motius, des de la Federació demanen la retirada de la norma i la creació d’una comissió en la que col·laboren les entitats locals i el Govern d’Aragó per tal de desenvolupar un reglament amb el consens de tots. “Natres demanem que es tingue en compte l’opinió de tots. Que es retiro este document i que es creo una comissió en la participació de tots per a aconseguir un text en el qual tots estiguem d’acord”, va defensar Boné. El mateix Boné va valorar que “creiem que el Govern d’Aragó tindrà en compte les nostres peticions i podrem parlar del tema tots junts”.

Més informació: