La problemàtica dels purins al Matarranya, en portada a ‘Comando Actualidad’

comarquesnord.cat . Pena-roja . dijous, 12 de març de 2015 .
Etiquetes: , ,

El programa Comando Actualidad de TV1 va emetre ahir un capítol on es va tractar la problemàtica dels purins al Matarranya. Els reporters de la televisió pública van anar a La Portellada i Pena-roja, dos pobles afectats per l’alta concentració en nitrats i per la gran dependència del sector porcí com a medi de vida. El reportatge va parlar de purins al Matarranya. També va viatjar per diferents punts de la geografia espanyola analitzant els diferents residus que genere l’activitat humana i els riscos que això comporte.

En el reportatge han participat els alcaldes dels dos municipis. Cosme Bosque, alcalde de La Portellada, va entrar des del Salt, explicant que “això és el final de la conca del riu Tastavins”. Als pobles de més a dalt està “la zona vulnerable” i “el problema de les granges”. Bosque va recordar que el poble té problemes d’aigües des de l’any 2000, que va ser l’any de la gran riuada. “Sanitat diu que l’aigua no és bona” per al consum humà. Per això “busquem una altra captació”.

De La Portellada va saltar a Pena-roja, on el reportatge tracte la gestió dels purins. Aquí intervenen alguns veïns del municipi, com Vicent del Piquero i Miguel de l’Afaito. També Paco Esteve, alcalde de Pena-roja, i Manolo Esteve, president de ACRIPORTE. Entre tots intenten exposar la problemàtica i els factors de la gestió dels purins. També “l’enfrontament” que ha comportat entre alguns veïns de Pena-roja buscar una solució a esta realitat, i que no és altra que la planta de purins.

De fet el reportatge també va a la planta de purins i de biogàs de Pena-roja, una inversió que ha costat molts de milions d’euros i que ara mateix està paralitzada. En este context, Paco Esteve va recordar a Comando Actualidad que “la planta es va posar en marxa gràcies a una ajuda Life”. Però quan va acabar, “els grangers no podien assumir el cost que supose portar els purins. Es va pensar en el biogàs com a complement. I ara tenim un prec de condicions per a traure a licitar la planta i que es pugue posar en marxa”.

Comando Actualidad parle del Matarranya a partir del minut 44.

Més informació: | |