La borraina, l’ou de corral i la trufa, protagonistes de les Jornades Gastronòmiques

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 16 de març de 2015 .
Etiquetes: ,

L’Escola d’Hostaleria del IES Matarranya ha albergat la inauguració d’una nova edició de les Jornades Gastronòmiques. Una xarrada sobre les gallines ponedores i una altra sobre la trufa han obert l’edició número 10 d’unes jornades gastronòmiques que enguany giren al voltant de la borraina, l’ou de corral i la trufa. Este dilluns de matí s’ha fet la inauguració oficial de les jornades, un acte presidit per Ángel Aranda, director de l’institut, Luis Paricio, inspector de Serveis Professionals, Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, José Higueras, president de l’Associació d’Empresaris, i Joaquín Lorenzo, gerent del Grup d’Acció Local. Rafa Guillén, avicultor professional, ha segut l’encarregat d’impartir la primera de les ponències del matí. De cara als pròxims dies s’han preparat diferents activitats, com ara l’excursió a Cuevas Labradas i Cedrillas, on els alumnes de l’institut recol·lectaran trufa i visitaran un corral de gallines.

Coincidint amb esta inauguració, el director del IES Matarranya va defensar que “estes jornades estan enfocades especialment a tots vatres, als alumnes. Per això es fan estes Jornades Gastronòmiques”, com “també per posar en valor productes de la zona” com serien la borraina, la trufa i l’ou ecològic. A la vegada, Ángel Aranda va voler “agrair cada vegada més la col·laboració, els convenis, la relació entre diferents sectors de la societat de la nostra comarca. Considero que això és molt important. És important en tots els sectors de l’educació, però sobretot en la formació professional. Per això estes jornades serveixen per engrandir eixa relació”. Des del Grup d’Acció Local, Lorenzo va recordar el projecte Pon Aragón en tu mesa, els programes LEADER que gestione el Grup d’Acció Local, i va animar als alumnes a aprofitar estes jornades gastronòmiques de cara a un futur professional imminent.

Sobre les Jornades Gastronòmiques també es va referir Dabí Latas, que és professor de l’Escola d’Hostaleria. “Tenim molta il·lusió, tant els professors com els alumnes. Portem 10 anys, però mantenim la il·lusió del primer dia o una mica més”. Latas va afegir que “portem 15 anys formant part del Matarranya i 10 anys de jornades. Van començar sent molt poca cosa. Invitàvem un professional perquè ens parlés d’algun aliment. Però a poc a poc s’han implicat sectors de la comarca i cada vegada tenen més nivell”. El professor va reconèixer que “el més interessant són les eixides. Són molt motivadores. En esta ocasió visitarem un corral de gallines. D’on ixen els ous i quines són eixes gallines, perquè el propietari del corral presente les seues gallines i galls a concursos de bellesa”. Durant les Jornades Gastronòmiques, el Restaurant Chapeau tindrà un pes important. “Els alumnes han ideat les receptes i diferents plats que servirem estos dijous”, va dir.

Des dels Empresaris, el seu president, José Higueras, va animar als alumnes a entrar en este món tan engrescador com és la restauració. Higueras va destacar que “esta Escola d’Hostaleria ens permet a tots els empresaris tindre una pedrera d’on traure mà d’obra especialitzada, treballadors il·lusionats, que visquen la terra, senten el Matarranya i els agrado este treball”. Higueras va recalcar que “fa molta il·lusió veure cares conegudes d’altres anys, xics i xiques que continuen estudiant i on veus que hi ha futur. El món de l’hostaleria t’acabe enganxant”, va afegir. “És un camí dur, però és molt agraït quan el client ha quedat satisfet, quan el viatger sent esta terra i els seus productes”. Com tota faena, el món de la restauració “és complexe, dur i cansat. Però és molt agraït”. Estes Jornades Gastronòmiques s’allargaran fins al pròxim dimarts 24 de març, quan hi haurà una demostració de cuina a càrrec de professionals del Matarranya a l’institut.

Més informació: |