Vilafranca supera els 200 l/m2, establint un nou rècord en un mes de març

comarquesnord.cat . Vilafranca . dilluns, 23 de març de 2015 .
Etiquetes: ,

Vilafranca ha arreplegat més de 200 litres per metre quadrat des de que començara a ploure dimarts. Rècord de precipitacions en un mes de març a Vilafranca des de l’any 1975. El dimarts 17 s’arreplegaven 1,7 litres per metre quadrat encara que seria el dimecres 18 quan començava a ploure més seriosament amb un recull de 28,7 litres per metre quadrat. Després de la treva del Dia de Sant Josep, en el que no va ploure, divendres 20 s’arreplegaven 81,8 litres per metre quadrat i dissabte 29,1. El diumenge 22 la pluja sumava 66,4 litres quadrats més a l’acumulat. Fins ara en un mes de març s’havien sumat 162 litres per metre quadrat en 1989, registre que ha estat pulveritzat. Segons el registre oficial de l’Observatori de Vilafranca dirigit per Ignasi Llopis, s’han sumat ja 208 litres per metre quadrat en aquest mes de març.

Pel moment continua plovent. Durant la nit del diumenge a dilluns ho ha fet de manera ininterrompuda i segons les previsions, continuarà també fent-ho el dimarts. Les muntanyes dels voltants de Vilafranca, com la Serra Brusca i les limítrofs amb Aragó estan nevades. Com a incident més destacat cal comentar el tall al trànsit del camí rural Vilafranca-Portell, donada la important crescuda del Riu de les Truites. Barrancs, rambles i rierols han mogut per tot el terme de Vilafranca amb unes precipitacions molt importants en forma de pluja.

A la Pobla del Bellestar, moltes persones s’arrimaven durant el matí del diumenge per veure baixar el Ríu de les Truites, que ho està fent de manera espectacular durant aquestes jornades. La cascada de la Pobla i els dos ponts eren les zones més visitades a la pedanía vilafranquina amb presència de gent de Vilafranca, La Iglesuela del Cid i també de molts turistes. A la zona dels Estrets, en la confluència del barranc de la Tosquilla amb el Riu és impossible passar amb vehicles.

També baixa amb molta intensitat el Ríu de la Teulería, que creua tota la vega de Vilafranca. Habitualment es parla de que els ullals de la Teulería necessiten 100 litres per metre quadrat per a moure, quantitat que ja s’ha duplicat. D’ample en ample va també el rierol que forma la cascada a la racó de les Mallades, al barranc de la Fos i en general quasi tots els barrancs. Unes precipitacins molt abundants en aquest mes de març, que permetran afrontar els propers mesos amb importants reserves hídriques, qüestió aquesta que a Vilafranca sempre preocupa molt tenint en compte els problemes patits durant una bona part de l’any 2014.

Més informació: |