El Matarranya demanarà sensibilitat i compensacions pels efectes del temporal

comarquesnord.cat . Mont-roig . dimarts, 24 de març de 2015 .
Etiquetes: ,

(ACTUALITZACIÓ)
La Comarca del Matarranya ha demanat sensibilitat a les administracions aragoneses davant del fort temporal d’aigua que ha afectat el territori, requerint els mateixos criteris de compensació que s’han aplicat a altres zones d’Aragó pel danys de les riuades. Així s’ha desprès de l’últim ple comarcal, celebrat esta mateixa nit a Vall-de-roures, on s’ha estat avaluant la malesa que han fet les llevantades amb les que ha entrat la primavera. Uns danys que no s’acabaran de quantificar fins d’aquí uns dies, quan baixo el cabal dels rius i es puga entrar a tot arreu. Durant el matí d’avui, unes hores abans que comencés el ple comarcal, des del territori s’han estat avaluant els diferents danys poble a poble. Les principals afectacions vénen relacionades amb les vies de comunicació, bancals, gleres i punts de captació d’aigua. Degut a la crescuda del riu Matarranya, Calaceit, Massalió i la Vall del Tormo han tallat l’entrada d’aigua als dipòsits. Les cisternes d’aigua potable de Diputació ja estan subministrant a la Vall del Tormo. A Massalió i Calaceit només els hi quede aigua per a dos dies.

Des de la Comarca, el seu president, Francisco Esteve, va recalcar que “avui hem estat mirant poble a poble les afeccions pel temporal. Hem estat en contacte amb tots els ajuntaments. I els principals danys vénen associats per talls a carreteres, els accessos de diferents municipis i els punts de captació d’aigua de boca dels pobles que l’agarren del riu Matarranya”. Encara així, des del Consell Comarcal apunten “que conforme passen els dies, apareixeran danys a camins, montes o infraestructures agrícoles”. Igual com va passar el passat mes de juliol, a Calaceit, la Vall i Massalió les riuades han vingut acompanyades de problemes de subministre d’aigua. Per la seua part, s’han produït talls de carreteres a Ràfels, Arenys de Lledó, Lledó i Fórnols, com també despreniments a les carreteres de La Portellada, Mont-roig i Fontdespatla. Entre els efectes de la forta llevantada, destaque també un petit despreniment de la Mola de Mont-roig. A diferència de la solsida per les nevades de 2013, esta vegada el despreniment s’ha produït a l’altra punta del poble, sota la torre del rellotge.

Si parlem de carreteres, Arenys de Lledó i Ràfels són els que han tingut més problemes. La via que connecte Arenys i Lledó va patir importants despreniments que durant ahir dilluns van ser retirats pels tècnics de la Diputació. En el cas de Ràfels, la carretera que puge a la N-232 va quedar tallada per la solsida d’una roca d’importants dimensions. La pista que va a Fontdespatla la van tallar per precaució, ja que la crescuda del Tastavins ha segut considerable. Per tant, l’única via d’eixida era per La Portellada, on també s’ha produït el despreniment d’un tros de calçada. Des del municipi, el regidor José Luis Roda, va concretar que “a la primavera, antigament, estes riuades solien ser habituals”. “De fet, teníem un ofici que és el de paredador, qui tornava els portells. De solsides i de portells n’ha hagut sempre. La riuada de l’any 2000 va fer bastant de mal. Però esta, si valorem la pluja acumulada i la recuperació d’aqüífers, crec que no ha segut tan roïna”. A Ràfels també es va ensorrar una casa. “La falta de manteniment de les teulades ha fet baixar esta casa”, on no hi vivia ningú.

A Queretes també s’han patit algunes solsides, com a La Freixneda, Valljunquera i la Torre del Compte, on alguns bancals pareixien piscines. Vall-de-roures ha segut foto de postal estos dies, mentre que a Pena-roja i Beseit s’han limitat els accessos a espais naturals i forestals per passos de rius i barrancs. A Torredarques els bancals no podien xuclar més aigua, i els barrancs baixaven molt carregats. Des del Contracte de Riu, el seu president, Rafa Martí, va destacar que “la crescuda dels rius pot ser molt bona per a l’agricultura. Les pluges ompliran Pena i les basses laterals”, i això donarà plenes garanties de reg per a l’estiu i unes bones reserves per al pròxim any. De fet, Martí va considerar que tindre les reserves hidràuliques al 100 per cent “garanteix el regadiu de l’horta tradicional per a tres anys”. Al marge dels danys i la malesa, que en alguns punts del territori poden ser importants, des del Contracte de Riu van valorar que “esta pluja serà bona per netejar els rius i les gleres. De cara a l’estiu servirà per tindre un bon cabal ecològic i recuperar la biodiversitat que s’estava perdent per la sequera”.

Precipitacions acumulades de divendres al dimarts a les 23 hores segons la CHE:

Morella: 325.2 lit
Arnes: 280.6 lit
Pena-roja: 249.0 lit
Castellfort: 243.0 lit
La Mata: 203.4 lit
Mont-roig: 190.0 lit
Sorita: 177.0 lit
L’Anglesola: 174.0 lit
Pena: 167.3 lit
Figuerals: 150.2 lit
Santolea: 146.1 lit
Calanda: 140.7 lit
Valljunquera: 111.4 lit
Batea: 95.0 lit
Maella: 69.8 lit

Més informació: |