Morella presenta el quart Early Music Morella a Madrid

comarquesnord.cat . Madrid . dijous, 26 de març de 2015 .
Etiquetes: , ,

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el director de Capella de Ministrers i de l’Early Music Morella, Carles Magraner, han presentat avui a Madrid la quarta edició d’aquest curs i festival de música medieval i renaixentista. Un certamen que comptarà amb concerts, classes, exposicions, visites guiades o audicions en marcs impressionants, i amb importantíssims músics provinents de diferents països, com per exemple, el guanyador de diversos Grammy’s, Glen Vélez.

El primer edil morellà, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquest curs i festival s’ha convertit en una referència en el món de la música medieval i renaixentista i cada vegada són més els veïns i visitants que gaudeixen de les activitats que s’organitzen i també de la nostra localitat, ja que aquests dies són una gran oportunitat per gaudir de la cultura, el patrimoni o la gastronomia de la nostra ciutat”. A més, afegeix que “la unió entre la història i el patrimoni de Morella i el talent dels professors i alumnes d’aquest curs, és una combinació perfecta que ens trasllada a l’època medieval”. Cal assenyalar que el curs i festival tornarà a organitzar els concerts en marcs de Morella amb un gran valor històric i arquitectònic, com la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major, el convent de Sant Francesc o l’ajuntament de Morella.

L’alcalde de Morella també ha aprofitat aquest acte per anunciar la presentació del mateix el proper 16 d’abril a Barcelona. En concloure les intervencions i també la presentació de la nova producció discogràfica de Capella de Ministrers: Planctus i tots els assistents han pogut gaudir d’un pica-pica de Productes Morella.

. IV Early Music Morella
Les primeres tres edicions del Early Music Morella han sigut tot un èxit i la cita, en creixement constant a tots els nivells, s’ha convertit en un referent de la música antiga. En aquesta ocasió el Curs, que tindrà lloc entre els dies 18 i 24 de juliol, centra el punt d’atenció en la Mística, entesa com una experiència universal natural a les Tres Cultures, i en la qual la música és fonamental per transportar la raó, el coneixement i els sentits. Coincidint amb el 700 aniversari de la mort del cabalista i teòleg mallorquí Ramon Llull i el V centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús, es genera l’entorn del Curs i Festival en el qual s’aprofundirà en el concepte intercultural de la mística des de l’Edat Mitjana al Renaixement.

Early Music Morella, que pren com a objectiu fonamental el compartir, recuperar, interpretar, conservar i difondre el patrimoni musical espanyol, conèixer en definitiva l’entorn social i cultural de la nostra història més antiga, condensa la dimensió acadèmica de Capella de Ministrers. Combina la interpretació de la música tradicional i la música culta, la pràctica amb la teoria musical. Es tracta d’un curs especialitzat en el repertori dels segles X a XVI que pal·lia la manca d’estudis i difusió d’aquest singular repertori. Trobadors, cant gregorià i monodia, ars subtilior, música de les Tres Cultures, seminaris de música tradicional i andalusí, polifonies religioses al voltant del misticisme, conferències, tallers, exposicions, la dansa medieval de la mort… En definitiva, tot el que des del naixement del cant gregorià fins a les últimes polifonies del Renaixement es va poder escoltar a Occident i Orient, tant transmès per tradició oral com escrita, prenent especial atenció en aquesta edició al corpus musical hispà al voltant de l’espiritualitat, el sufisme i la mística en la música antiga.

El curs ofereix 18 especialitats diferents entre les que s’inclou la interpretació de cant amb la mezzosoprano Catherine King, viola de gamba amb el mateix Carles Magraner, viola de mà i guitarra renaixentista amb Ariel Abramóvitx, flautes amb Anne Smith (Schola Cantorum Basiliensis), arpa medieval amb Manuel Vilas, percussions tradicionals amb el guanyador de quatre Grammy’s Glen Velez, instruments de vent amb Ian Harrison (Schola Cantorum Basiliensis) i Elies Hernandis del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, entre d’altres. Inclou a més el Festival Internacional de Música Antiga de Morella, que enguany presenta un cartell amb nou concerts a càrrec d’alguns dels intèrprets internacionals més reconeguts de la música antiga.

Més informació: | |