Mont-roig se sume als pobles afectats per l’aigua de boca

comarquesnord.cat . Mont-roig . divendres, 27 de març de 2015 .
Etiquetes:

No sol la zona baixa del Matarranya s’ha vist afectada per problemes en les captacions d’aigua de boca. De forma cautelar, Mont-roig ha declarat l’aigua que ix per l’aixeta no apta per al consum humà. La causa? La forta riuada i conseqüent presència de fangs al punt de captació ha afectat els dipòsits del poble. Durant tota la jornada de dijous s’ha procedit a la neteja de les parets i la desinfecció dels dipòsits. L’aigua eixia prou tèrbola pel matí. Avui divendres eixia molt més clara. Però de moment, i fins que una analítica confirmo que l’aigua és correcta i apta per al consum humà, des del consistori demanen als veïns que ni beguen ni cuinen en aigua de l’aixeta.

Óscar Arrufat, alcalde de Mont-roig, va explicar per a Ràdio Matarranya que “tenim un problema assumible i al que estem intentant posar remei. A causa de la riuada, va entrar fang als dipòsits. Teníem una mica de fang i hem estat rentant-los i desinfectant-los. Mirarem de donar aigua potable el més prompte possible”. Des de Mont-roig, quan van veure que creixien forts els barrancs i rius pel temporal, van decidir tancar l’entrada d’aigua. “Va entrar una mica de fang. I a poc fang que tingues, s’embruten les parets del dipòsit i els nivells de salubritat no ixen correctes”. Per això, “hem estat rentant-los i desinfectant-los”, i quan estiguen perfectes “els tornarem a omplir”.

. L’estat de la Mola

Com va explicar Ràdio Matarranya durant el seguiment del fort temporal, la Mola de Mont-roig també va donar que parlar. Estos dies s’ha desprès un tros de l’estructura rocosa. Si l’any 2013 va ser a Sant Roc, esta vegada ha segut al marge esquerre de la Mola, a l’alçada de la torre del rellotge. Arrufat va reconèixer que “parlant clars, acollone. Últimament, sempre que ens plou o ens neve, personalment miro les roques. Per sort, estos dies han caigut roques menudes, pedres, bastant de fang, s’ha emportat alguns pins”. De fet, ahir un operari en una màquina excavadora va estar retirant tots els fangs que van baixar de l’alt de la Mola.

Recordem que Mont-roig ha redactat un projecte on s’han detectat 10 punts crítics de la Mola que s’hauran de consolidar per a evitar futurs despreniments. El punt més delicat de tots és el que trobem damunt mateix dels tres dipòsits d’aigua de Mont-roig, i que és on s’ha d’actuar d’urgència. A través del FITE, el municipi tindrà 100.000 euros que es destinaran a una part de les actuacions que s’han de fer als dipòsits, catalogat com a Punt 1 del projecte. En concret, se faran uns murs i una zona de drenatge que permetria soltar l’aigua quan plou però evitaria que s’erosionaren les argiles. A este zona també s’han de consolidar les Roques més grosses. Però de moment no s’ha trobat finançament.

Més informació: